Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Liberci se začne prezentovat pod značkou MUZA. Výstavy budou na počest Hubáčka, Jizerek i Anifilmu

29. 01. 2024 | 5:00

Severočeské muzeum v Liberci chystá pro letošní rok tři okruhy výstav. Jeden bude věnovaný Anifilmu, další Jizerským horám a třetí osobnostem jako byl architekt Karel Hubáček, který by se letos dožil 100 let. Muzeum se letos chce také začít prezentovat pod značkou MUZA. Podle ředitele muzea Jiřího Křížka si od toho slibují, že bude snáze identifikovatelné i pro potenciální návštěvníky ze vzdálenějších regionů.

muzeum lk Severočeské muzeum
Severočeské muzeum v Liberci, foto: LK

"Značka Severočeské muzeum v Liberci, případně zkrácená verze Severočeské muzeum, je komunikačně opravdu složitá a lidi ze vzdálenějších regionů v rámci České republiky nebo příhraničí si to pletou s jinými institucemi. Tak proto jsme se rozhodli k tomuto kroku," řekl Křížek. Novou vizuální identitu chce muzeum představit na jaře.

Severočeské muzeum v Liberci, archivní foto: Artur IrmaSeveročeské muzeum se 150letou historií mělo loni nadprůměrnou sezonu s 56.465 návštěvníky. Mezi stěžejní letošní výstavy bude patřit březnová, která bude upoutávkou na květnový mezinárodní festival animovaného filmu. "Jmenuje se Za hranice animace a má představit historii a současnost loutkového českého filmu, což je opravdu fenomén i v zahraničí. A tím, že Anifilm má velkou návštěvnost ze zahraničí a tím, že připravíme organizačně a finančně náročnou výstavu, která bude na špičkové grafické úrovni, tak to je cesta, kterou chceme jít," uvedl ředitel.

Severočeské muzeum v Liberci, archivní foto: MadDalší dvě velké výstavy budou spojené s Jizerskými horami. Jedna bude vycházet ze známé publikace Miloslava Nevrlého Kniha o Jizerských horách a druhá se bude věnovat devadesátileté historii trampingu v těchto horách. "Což je fenomén Jizerských hor, ale zatím historicky zpracován nebyl," dodal Křížek.

Dům Karla HubáčkaMuzeum letos chystá i několik výstav věnovaných osobnostem minulosti i současnosti včetně architekta Hubáčka, autora hotelu a vysílače na Ještědu. Muzeum má od loňska ve správě Hubáčkův dům, který je vzdálený od jeho hlavní budovy zhruba půl kilometru. Muzeum plánuje, že dům zpřístupní veřejnosti a odkazovat na něj by měla i chystaná výstava. "Bude to trochu otvírák, v uvozovkách, k tomuto domu, kde plánujeme komentované prohlídky. Ten dům z kapacitních i technických důvodů nemůže být nějakou destinací masového turismu. To se vylučuje. Ale pomocí třeba virtuálních prohlídek, které doufám se nám podaří v únoru realizovat, protože 23. je to výročí 100 let od narození Karla Hubáčka, tak bychom alespoň takto zprostředkovaně veřejnosti umožnili nahlédnout do jeho soukromí," dodal Křížek.

Muzeum v Liberci, foto: Madčtk