Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum vystavuje loutky a scény známé z filmu i televize. Nechybí Spejbl a Hurvínek či huňatí Jů a Hele

13. 03. 2024 | 12:26

Loutky a scény z animovaných filmů jsou nyní v hlavním sále Severočeského muzea v Liberci. Nová výstava představuje voděnou loutku v českém filmu. Novináře o tom dnes informoval kurátor David Kubec. Výstava nazvaná "Za hranice animace / Voděná loutka v českém filmu" potrvá do 2. června.

spejbl
Foto z FB Spejbl a Hurvínek

Vznikla jako součást doprovodného programu k festivalu animovaného filmu Anifilm, který se bude v Liberci konat na začátku května. Voděná loutka bude jedním z témat nesoutěžního filmového programu.

"Je zajímavé, jak natáčení s divadelními loutkami prostupuje českou kinematografií. Objevuje se hned na začátku 30. let 20. století, kdy se na plátno dostává divadelní dvojice Spejbl a Hurvínek," uvedl Kubec.

Na výstavě jsou nejen samotné loutky, ale také dekorace, celé scény, výtvarné návrhy, skici či filmové plakáty. "Snažili jsme se loutky postavit do scén tak, aby mezi sebou tvořily nějaký příběh, ne nutně vycházející z toho filmu, ale inspirovaný vždycky tím filmem, ze kterého loutky jsou," řekla jedna z architektek výstavy Rozárka Jiráková.

V hlavním sále muzea jsou vzácné loutky Spejbla a Hurvínka, Mefista, Kašpárka, scéna z filmu Rakvičkárna od Jana Švankmajera, nechybí ani Jů a Hele, postavy z Ferdy Mravence či loutky z filmu Kuky se vrací. Největší prostor na výstavě mají filmy Malý pán a letošní novinka Velký pán. Z nich tam je například laboratoř pana Drobného, Majolenčin lesní kiosek, Stodolodílna či interiér knihovny.

Výstava ukazuje i to, jak technologicky rozmanité jsou filmové loutky. Jsou tam klasické marionety voděné shora, spodové loutky jako maňásci či javajky, neiluzivní loutky i loutky větších rozměrů, které herci ovládají zezadu či jsou do nich oblečení. Řada loutek je vystavená poprvé, do Liberce jsou zapůjčené z Muzea loutkářských kultur v Chrudimi, chebského muzea, od České televize a ze soukromých sbírek.

čtk