Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na divadelním festivalu  WTF?! bude mít o víkendu v Liberci premiéru hra o šikaně

13. 05. 2019 | 13:45

Liberecké Malé divadlo bude o tomto víkendu hostit festival současného divadla WTF?!, jde o osmý ročník. Liberecké herecké Studio DFXŠ na něm poprvé odehraje pohádkový příběh O vílách a Králi draků. Představení již před premiérou budí v Liberci emoce. ČTK o tom dnes informoval mluvčí libereckého divadla F. X. Šaldy Jakub Kabeš.

SIALská trojčata
SIALská trojčata, foto: Artur Irma

"Je součástí projektu Princezna Julie zaměřeného na prevenci šikany ve školách," uvedl Kabeš. Dvouletý projekt připravila liberecká radnice, někteří odborníci ale jeho podobu kritizují. Obávají se i toho, aby představení v oblasti prevence nenapáchalo více škody než užitku. Autoři inscenace již dříve uvedli, že by měla hra děti jako diváky šokovat.

Pohádkový příběh inspirovaný skutečným příběhem třináctileté dívky, jež v Liberci před čtyřmi lety spáchala sebevraždu, bude mít premiéru v neděli od 15:00. Bude to poslední představení festivalu. Prvním bude v pátek od 17:00 postapokalyptický kabaret nazvaný Poslední důvod, proč se nezabít. V inscenaci pražského Divadla pod Palmovkou hraje trojice Tomáš Dianiška, Jakub Albrecht, Barbora Kubátová. "K hitům pátečního programu určitě patří i autorská komedie jednoho herce z prostředí supermarketů, hypermarketů, megamarketů a gigamarketů Pri Kase. Tvůrcem je slovenský komik Pavol Sériš, který za své originální autorské inscenace získal již řadu ocenění na světových festivalech," uvedl Kabeš.

Sobotním tahákem zřejmě bude hra libereckého divadla SIALská trojčata. "Kabaret o stavbě Ještědu od autorů Šumných měst Radovana Lipuse a Davida Vávry je od své premiéry v Malém divadle neustále vyprodaný," uvedl Kabeš. Součástí sobotního programu festivalu je i inscenace Proton !!! pražské party Vosto5, autorská inscenace Display of the Shame v podání brněnského Divadlo Feste či adaptace hororu Psycho Reloaded, kterou na festivalu hned dvakrát uvedou Buchty a loutky. Festival budou provázet i hudební vystoupení. Na WTF?! zazpívají a zahrají Váša Truksa, SWABIK ft. Rebela Yella, František Bielik, Thrown a také Dj's - Bukkake Brothers & Sister.

čtk