Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Ještědu v Liberci zahájili výrobu umělého sněhu už minulý týden, sezona začne v prosinci

12. 10. 2021 | 5:00

Ačkoliv ještě neskončila letní sezona a po cestách a v bikeparku se stále prohánějí cyklisté, začal Skiareál na Ještědu v Liberci už 6. října s výrobou umělého sněhu díky technologii nezávislé na venkovní teplotě. Je to asi o pět až šest týdnů než obvykle, řekl ČTK ředitel areálu Jakub Hanuš. Sezonu chce středisko zahájit 11. prosince.

ještědCyklo
FB profil Ještěd, hory za rohem: 6.10. jsme zahájili výrobu sněhu díky unikátní technologii TechnoAlpin Snowfactory...

Podle Hanuše při výrobě technického sněhu využívají technologii osvědčenou v jiných střediscích či při lyžařských závodech. "V zásadě se jedná o dva nákladní kontejnery vybavené komplexní chladící technologií na výrobu vločkového ledu, které jsou připojené na zdroj vody a elektrické energie. Výrobu technického sněhu lze spustit prakticky nezávisle na vnějších podmínkách. Právě díky snow factory máme nyní jistotu dostatku sněhu na brzké zahájení sezony," uvedl Hanuš.

Podle něj je jedno zařízení schopné za jediný den při optimálních podmínkách vyrobit až 100 metrů krychlových technického sněhu, na Ještědu mají dvě taková zařízení. "Do začátku sezony chceme vyrobit skoro 10.000 kubíků sněhu," dodal Hanuš. Takto vyrobený technický sníh chtějí podle něj využít hlavně pro spodní část sjezdovky, kde bývá v zimě nejtepleji.

Skiareál na Ještědu s devíti kilometry sjezdových tratí má od města pronajatá společnost TMR Ještěd ze skupiny Tatry mountain resorts od prosince 2017. Jde o pronájem na deset let s opakující se desetiletou opcí. Novinkou letošní sezony bude večerní lyžování na loni vybudované sjezdovce Nová Skalka. Dosud byl na Ještědu osvětlený pro lyžování jen 380 metrů dlouhý svah označovaný jako sjezdovka F10, nová sjezdovka je dlouhá 1,5 kilometru.

Vybudování osvětlení na Nové Skalce je součástí investice za 130 milionů korun, jejímž cílem bylo hlavně odstranit největší slabinu areálu, což jsou úzké tratě. Nová Skalka je široká až 45 metrů, předchozí Skalka měla jen deset metrů. Kromě nové sjezdovky má Ještěd od minulé zimní sezóny rozšířené i sjezdovky Slalomák, Liberecká a Beranova cesta. Součástí investice je i vybudování kompletně nového zasněžování pro Novou Skalku, to plánuje provozovatel střediska udělat v příštím roce.

čtk, lo