Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na kolejích Technické univerzity v Liberci už je polovina ze 1700 ubytovaných studentů

02. 12. 2020 | 19:05

Na kolejích Technické univerzity v Liberci už je zhruba polovina ze 1700 ubytovaných studentů. Kolem 700 studentů zůstalo na kolejích i v době uzavření univerzity, šlo o zahraniční studenty, ale také o studenty zdravotnických oborů a ty, kdo v Liberci pracují nebo pomáhali jako dobrovolníci. Už před týdnem se na koleje vrátili studenti nejvyšších ročníků a doktorského studia, o víkendu čekají nástup těch nejmladších. Některé fakulty budou ale pokračovat v distanční výuce, řekl dnes ČTK mluvčí liberecké univerzity Radek Pirkl.

kolejrokuTOP2
Ilustrační foto

Vysoké školy letos musely kvůli zhoršující se covidové situaci přejít už na začátku akademického roku na distanční výuku. Do 12. října byla možná ještě prezenční praktická výuka, pak ji vláda zakázala. Jedinou výjimkou byla klinická a praktická výuka a praxe studentů zdravotnických oborů, což se v Liberci týkalo zhruba 520 budoucích zdravotníků. Nejvyšší ročníky se pak mohly na univerzity vrátit před týdnem, v pondělí nastoupí i studenti prvních ročníků.

"Až do konce semestru bude v distanční výuce pokračovat ekonomická fakulta, naopak třeba fakulta strojní chce přejít na prezenční studium a řeší to také například fakulta mechatroniky," řekl Pirkl. Na rozdíl od ekonomické fakulty mají technické obory vysoký podíl praktické výuky, který se s každým ročníkem zvyšuje. Problémem jsou teď přednášky, protože výuka je omezená na skupinky po 20 lidech. "Fakulty počítají s tím, že přednášky budou dál dělat on-line, potřebují ale připravit zázemí pro studenty, aby je mohli v kampusu sledovat a nemuseli se přesouvat," dodal.

Liberecká univerzita vznikla z Vysoké školy strojní a textilní. K původním fakultám strojní a textilní přibyly v letech 1990 až 1995 další čtyři - pedagogická, ekonomická, architektury a mechatroniky a od roku 2016 má škola sedmou Fakultu zdravotnických studií. Aktuálně v Liberci studuje na 6400 mladých lidí. Kvůli koronaviru je letos méně studentů, kteří by do Liberce přijeli v rámci programu Evropské unie Erasmus+ nebo vyjeli studovat do zahraničí. Do prvních ročníků nastoupilo letos jen 12 samoplátců. Běžně jich podle Pirkla bývá i dvojnásobek.

čtk