Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Mount McKinley expedice odjet nesměla, zamířila pod Huascarán. Nikdo se nevrátil. Je to už 50 let

31. 05. 2020 | 8:32

AKTUALIZOVÁNO: Dnes před 50 lety zasáhlo Peru velké zemětřesení, jemuž podlehlo tisíce obětí. Byli mezi nimi i čeští horolezci z Liberce, členové Expedice Peru 1970. Proto si dnes na cintorínu v hruboskalských skalách tuto velmi smutnou událost symbolicky připomněly stovky lidí, infomuje FB profil Libereckého kraje. Československá horolezecká expedice Peru 1970 byla horolezecká výprava z roku 1970 s cílem vystoupit na vrchol Huandoy v peruánském pohoří Cordillera Blanca.

huascaránSkalákLK
Aktuální fotografii z dnešního pietního aktu ve Skaláku zveřejnil FB profil Libereckého kraje.

31. května 1970 expedici tragicky ukončilo ničivé zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy stupnice, během něhož se z vrcholu Huascaránu uvolnila masivní lavina, která usmrtila čtrnáct československých účastníků expedice. Tragédie se bezprostředně týká Liberce, protože na expedici odjeli členové horolezeckého oddílu TJ Lokomotiva Liberec.

Lidé z horolezeckého oddílu Lokomotiva Liberec začali expedici připravovat již v roce 1968. Původně měla expedice směřovat na Mount McKinley nejvyšší horu Severní Ameriky na Aljašce. Expedice byla zaštítěna Horolezeckým svazem a jejím účastníkem se stal také Ivan Bortel patřící k tehdejší světové špičce.

Huascarán, snímek je z www.informuji.cz.

Situace se výrazně změnila po invazi „spřátelených vojsk“ v roce 1968, která vycestování do Spojených států znemožnila. V roce 1969 proběhl v Československu kongres Mezinárodní horolezecké federace, na němž bylo domluveno přesměrování expedice do peruánských And. Za nový cíl expedice byla vybrána hora Huandoy.

23. dubna 1970 odletěla patnáctičlenná výprava z Prahy do peruánského hlavního města Lima. Základní tábor byl zřízen ve výšce 3 850 metrů mezi jezery Llanganuco. Výprava byla hned od počátku poznamenána tragickou smrtí horolezce Ivana Bortela (27 let), který 18. května 1970 zahynul na túře pod horou Huandoy při pádu z třicetimetrové výšky. Bortel byl nejzkušenějším horolezcem výpravy a výstup na obtížnou jižní stěnu Huandoy tak nepřicházel v úvahu. Padly návrhy na návrat do Československa, ale nakonec bylo rozhodnuto, že se expedice pokusí o výstup na nejvyšší peruánskou horu Huascarán.

HUascarán v roce 2015.

Expedice se proto přesunula do základního tábora, kde ji dne 31. května 1970 v 15:23 místního času zastihlo mohutné zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy stupnice. Otřesy způsobily uvolnění laviny ledu a kamení ze severní stěny Huascaránu, která se sesunula o 2 500 metrů níže a svým pravým okrajem pohřbila základní tábor expedice. Všech zbylých 14 členů výpravy společně s chilským průvodcem zahynulo.

V Liberci, kde žije mnoho pozůstalých po tragicky zesnulých horolezcích Expedice Peru, se tragédie připomíná při každé Jizerské 50, která je memoriálem této výpravy.

Připomínáme jména těch, co se už nikdy nevrátili domů. Dnes od tragédie uběhlo rovných 50 let.

zdroj: https://cs.wikipedia.org