Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na stavbě v nemocnici v Liberci jsou teď nejzajímavější asi práce pod heliportem, kudy povede energokanál

16. 04. 2024 | 15:15

Výkopové práce mezi nohama heliportu jsou nyní asi nejzajímavější činností na stavbě Centra urgentní medicíny v areálu nemocnice v Liberci, která začala před rokem a potrvá ještě další dva roky. Pod heliportem povede takzvaný energokanál. Novinářům to dnes při prohlídce stavby řekl hlavní inženýr stavby Petr Šmakal.

cumStavba2FBKNL
Stavba Centra urgentní medicíny je pro KNL natolik významná, že se stala titulní fotografií na facebookovém profilu liberecké krajské nemocnice. Zdroj: FB KNL

Video ze stavby jeřábu na stavbě zde.

"Bude takovou energetickou páteří pro vedení sítí z nového energocentra do areálu nemocnice," dodal.

Heliport i po dobu stavby zůstává v provozu, proto se podle Šmakala musí postupovat velice opatrně. "Těžení výkopu pro budoucí kanál mezi nohama heliportu je taková technická lahůdka. Musí se kopat takovým způsobem, aby se stabilita heliportu nepoškodila, neovlivnila, takže se musí postupovat opatrně," řekl Šmakal. Kontrolní monitoring podle něj zatím potvrzuje, že stabilita heliportu ohrožená není. "Odchylky od výchozího stavu jsou v řádu jednotek milimetrů, což vyhovuje toleranci stanovené statikem," dodal.

Foto k FB KNL

Zajištění provozu heliportu mělo vliv i na rozmístění jeřábů na stavbě. "Byl to trošku oříšek, protože my tady musíme držet určitou výšku jeřábů v souvislosti s leteckým koridorem," řekl stavbyvedoucí Ondřej Jandejsek. Jeřáby nesmí být nad výškou okolní zástavby, navíc jejich provoz řídí takzvaný koordinátor jeřábů, který je kvůli letům záchranářského vrtulníku i ve spojení s dispečinkem záchranné služby.

Výstavba Centra urgentní medicíny za 3,8 miliardy korun začala loni na jaře a zatím převažují zemní práce. Podle Šmakala bylo dosud vytěženo zhruba 40.000 z předpokládaných 65.000 metrů krychlových horniny. "Z toho je necelých 5000 kubíků skály, která se rozpojovala trhavinami," řekl hlavní inženýr stavby. Na stavbě se používají odstřely malého rozsahu, které okolí skoro ani nezaznamená. "Je to takové lehké žďuchnutí," řekl Jandejsek.

Pohled na stavbu skrz konstrukci heliportu, archivní foto

Pro libereckou nemocnici je Centrum urgentní medicíny nejvýznamnější stavbou za posledních 40 let, která zásadně promění spodní část jejího rozlehlého areálu v centru města mezi ulicemi Husova, Jablonecká a Klášterní. Zahrnuje výstavbu šestipatrového nemocničního pavilonu a budovy energocentra s parkovacím domem pro 330 aut. Práce na nich skončí až někdy ve druhé polovině roku 2026.

"Máme hotovou téměř kompletní stavební jámu pro parkovací dům a energocentrum, je tam hotová část základů. Je hotová převážná část přeložek inženýrských sítí. Je hotová část stavební jámy pro budoucí centrum urgentní medicíny a pracuje se na výkopu pro energokanál," popsal současný stav Šmakal.

čtk