Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Naivní divadlo se ve své první letošní novince inspirovalo filmem z roku 1956. Dnes hraje pro mateřské školy

31. 01. 2024 | 5:00

První letošní novinkou Naivního divadla v Liberci bude inscenace Červený balónek, která je určená pro děti od tří let. Autorsko-režijní dvojice Vít Peřina a Michaela Homolová se v ní volně inspirovala stejnojmenným francouzským filmem Alberta Lamorisse z roku 1956, který se odehrává v ulicích Paříže.

balonek1
Foto: Artur Irma

"Je to takový poetický příběh o přátelství malého kluka, který se trápí tím, že nemá žádné kamarády, nakonec mu kamarády nahradí malý červený balónek, který se postupně ukáže, že je kouzelný," řekl  ČTK Peřina.

Foto: Artur Irma

Autorem hudby k inscenaci je Filip Homola, nezvyklá scéna je dílem mladé výtvarnice Berty Doubkové. "Bludiště rozlehlého města jsme soustředili do kompaktní prostorové skládačky na točně. Ta nám umožňuje variabilně měnit pouliční zákoutí příběhu. Městská šeď se rozestupuje a v ulici se vznáší červený balónek," uvedla Doubková.

Poetická inscenace se odehrává téměř beze slov a pro liberecké divadlo jde za posledních deset let o třetí takové představení po titulech O beránkovi, který spadl z nebe a Šššš. Šššš. Hůůů. Haf!. "Je to nonverbální záležitost, kde se používá stejně jako v předchozí titulech jenom minimum slov a to jen taková základní slova, jako jsou počkej, stůj, ahoj, jo, ach jo a podobně. Takže tomu právě i ty nejmenší děti porozumí úplně," uvedl Peřina.

Foto: Artur Irma

Zájem o tato představení je podle něj velký, všechna bývají rychle vyprodaná. "Je to dané ale i tím, že tyto inscenace vznikají vždycky pro malý komorní prostor. Nemůžeme je dát do sálu, kde bude sedět 200 dětí, to by nedaly. Takže musíme takové tituly inscenovat v malých prostorech, kde se těch diváků sejde samozřejmě výrazně méně," dodal Peřina.

V předpremiéře určené dětem z mateřských škol uvede Naivní divadlo inscenaci Červený balónek dnes, premiérová představení pro veřejnost budou v sobotu v 15:00 a 17:00.

čtk