Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nájemci chtějí Lesnímu koupališti vdechnout plovárenskou duši, kterou tak dlouho postrádá

30. 05. 2020 | 17:07

Postupně zvelebit celý areál Lesního koupaliště v Liberci si klade za cíl stejnojmenný spolek, který ho má od letošního roku od města pronajatý na pět let. Sezonu zahájilo koupaliště dnes. V plánech spolku je vybudování veřejné sauny, workoutového hřiště, volejbalového kurtu či stupňovité odpočinkové terasy. V tiskové zprávě o tom informoval architekt a předseda spolku Lesní koupaliště Jan Vondrák.

LesakFBzamečník
Hromadný skok do vln Lesního koupaliště vyfotil a na svém FB profilu zveřejnil primátor Jaroslav Zámečník.

"V prvním roce bychom rádi obnovili provoz stánku s občerstvením, zajistili funkční toalety a sprchy, započali s budováním venkovních cvičebních pomůcek a pokusili se do areálu umístit veřejnou saunu či nový mobiliář," uvedl Vondrák. Za spolkem stojí architekti z kanceláře Mjölk, hospodský i ekonom. "Jelikož nám není lhostejné město, ve kterém žijeme, pokusili jsme se získat tento krásný, nicméně zanedbaný kout Liberce, abychom mu opět vdechli plovárenskou duši, kterou tak dlouho postrádá," řekl předseda spolku.

Lesní koupaliště na úpatí Jizerských hor bylo po letech diskusí zprovozněno v létě 2018, předtím bylo uzavřené, chátralo od roku 2001. Radnice do nejnutnějších oprav, aby mohlo být opět funkční, dala 7,5 milionu korun. Předchozí dvě sezony ale pro koupaliště vytvořené před více než 70 lety nebyly povedené. Problémy byly s nedostatkem vody, čemuž by měl zamezit nový vrt, chybělo tam i zázemí.

Členové spolku Lesní koupaliště podle Vondráka vnímají jako místo, kterému chybí jen málo k tomu, aby dobře fungovalo. Areál je zatím přístupný zdarma, pohyb i koupání je na vlastní nebezpečí. Zakázaný je tam vstup se psy, rozdělávání ohňů, kouření i pouštění vlastní reprodukované hudby. Peníze na zvelebení areálu chce spolek získávat přes nadace, z grantů či od sponzorů a dárců. "Veškeré zbudované nemovitosti se budou automaticky podstupovat do majetku města Liberce, abychom nevytvářeli složité majetkoprávní vztahy a aby koupaliště mohlo dále fungovat i po ukončení našeho angažmá," dodal Vondrák. Na zvelebení areálu chtějí podle něj spolupracovat se všemi skupinami, která na tomto místě působí. Například se sportovním klubem Dukla, otužovacím klubem či Sokolem.

čtk

"Lesní koupaliště po několikaměsíčních přípravách dnes zahájilo koupací sezónu. Poděkování patří zejména členům spolku Lesní koupaliště, kteří odvedli dobrou práci a budou se o koupaliště starat," uvedl na svém facebookovém profilu primátor Liberce Jaroslav Zámečník (SLK), který se dnešního hromadného skákání do opravené vany zúčastnil jako divák.