Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nalezené věci radnice prodá za pár korun v aukci, každý rok se prodávají banality i rarity. Například boxerské rukavice

07. 06. 2022 | 5:00

Zná to snad každý. Ve shonu se občas stane, že zapomeneme na kabelku, peněženku nebo třeba jízdní kolo. Doma pak prohledáme každý kout v naději, že jsme postrádaný předmět s sebou vůbec neměli. V dnešní době sociálních sítí se posléze na různých stránkách objevují příspěvky s nalezenými předměty, které chtějí poctiví nálezci vrátit majiteli. Nebo s těmi, které někdo postrádá.

bazar1
Záběr z loňské aukce nalezených předmětů. Ročník prozrazují roušky na obličeji. Foto: lux

Někdy se ztracené věci dostanou do městského skladu Ztrát a nálezů. Pokud si je majitel do tří let nevyzvedne, propadnou městu. Právě takové věci bude možné na liberecké radnici vydražit 22. června při aukci ztracených předmětů.

Na aukci na radnici může přijít kdokoliv. Samotná dražba trvá zhruba dvě hodiny. Nejprve mají všichni, kdo přijdou, patnáct minut na to, aby si vystavené předměty prohlédli a sami se rozhodli, oč  mají zájem. Potom následuje klasická dražba, kdy se k vyvolávací ceně přihazuje po deseti korunách. Zda jsou předměty funkční zjistí potenciální majitel až poté, co danou věc koupí.

Obhlídka před dražbou.

Důležité je si předem správně vybrat a odhadnout, zda například v aukci nabízená powerbanka může být funkční i po třech letech ve skladě. Letos jsou v rámci bazaru nabízeny předměty, které v městském skladě leží od roku 2018.

Celkem bude letos možné zakoupit 41 předmětů. Jejich vyvolávací cena se pohybuje od deseti korun po pětistovku. Je pozoruhodné, co všechno lidé v ulicích Liberce zapomenou a následně se po svém majetku ani nepídí.

Nikoho asi nepřekvapí, že kdesi pod lavičkou zůstal ležet pár ponožek, nebo že neznámé ženě spadl z ruky prstýnek, který už nikdy nedohledala. Předměty, které jsou na dražbě očekávané, jako jsou hodinky, peněženky nebo jízdní kola, střídají raritnější kusy, jako jsou například boxerské rukavice, dóza na med, obraz, teleskopická hůl nebo masážní přístroj.

Najdou se i zachovalé brusle...

Letos jsou nejhojněji zastoupena jízdní kola, dohromady jich je sedm. Černý bicykl značky Pellis je také nejdražší položkou na dražebním seznamu. Jeho vyvolávací cena je pět set korun. Koupené věci se musí uhradit na místě a pouze hotovostí. Získané finance z dražby nezůstanou v městské kase, ale stanou se symbolickým darem některým z veřejných organizací, ať už jde o školy, nadace, sociální ústavy nebo neziskovky.

Ztráty a nálezy v rámci libereckého magistrátu fungují každý všední den. Nalezené předměty je možné odevzdat osobně na přepážce číslo 1. v budově Nového magistrátu. Druhou možností je kontaktovat zodpovědnou osobu na mail ztraty@magistrat.liberec.cz nebo na telefonním čísle 485 243 741.

Nejvíce je v dražbě k mání textilních doplňků, čepic, rukavic, šál...

Povinností nálezce je do tří dnů od nalezení ztraceného předmětu danou věc předat na radnici nebo magistrátu obce, kde došlo k jejímu nalezení. Na nepoctivé nálezce, kterým se cizí věc hodí, pamatuje zákon.

Samozřejmostí dnešní doby je i možnost vystavit ztracený mobil, kličenku, kartu zkrátka cokoliv na facebooku. Ideálním místem k tomu jsou veřejné městské skupiny jako Liberečáci, Turnováci, Jablonečáci a podobně. Tam se také nejvíce podobných postů objevuje. Píší tam i lidé, kteří něco ztratili, a doufají v zázrak v podobě čestného nálezce.

Aukce ztracených předmětů se v zasedací místnosti číslo 11 ve staré radnici bude konat 22.6. od 15 do 17 hodin. Milovníci starožitností, kuriozit nebo ti, kteří si jen chtějí zažít atmosféru aukce, jsou vřele vítáni. Navíc svými penězmi přispějí na dobrou věc a domů si odnesou věci podle svého vlastního výběru doslova za pár korun.

Text a foto: lux