Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Největší očkovací centrum v kraji vyroste v multifunkční Home Credit Areně s kapacitou 1200 očkovaných denně

11. 01. 2021 | 16:15

Největší očkovací centrum v Libereckém kraji vyroste v multifunkční Home Credit Areně v Liberci. Denně tam budou schopni očkovat až 1200 lidí. Otevřít by se mělo už v únoru, pokud ale nebude k dispozici dostatek vakcín, nemá to smysl, řekl po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). Celkem by mělo být v kraji pět velkých center s celkovou kapacitou až 50.000 očkovaných měsíčně, zapojit by se měli i lékaři.

arena
Home Credit Arena v Liberci

Vakcín je ale zatím málo. Na konci loňského roku dostal kraj prvních 195 balení, která stačila k očkování zhruba 1100 lidí. V průběhu ledna by mělo dorazit dalších 1950 lahviček pro více než 11.000 lidí. Zatím vakcínu dostali zdravotníci, kteří se starají o covidové pacienty, a záchranáři.

"Z vakcín, které jsme dostali, jsme očkovali prakticky vše a teď čekáme na další várku," doplnil Richter.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) chce kraj očkovat další zdravotníky nejen z nemocnic, ale také praktické lékaře a specialisty a také seniory a zaměstnance v domovech seniorů, domovech se zvláštním režimem a domovech s pečovatelskou službou. Od pátku by navíc měla být spuštěna registrace pro seniory starší 80 let, kteří mají o očkování zájem. Problémem je ale podle Půty nedostatek očkovací látky.

"K dispozici bychom měli mít nějakých 11.000 dávek v lednu, 14.000 v únoru a 28.000 v březnu," řekl hejtman. Stačit by to podle něj mělo pro zdravotníky a záchranáře a seniory starší 80 let. Pro další zatím vakcíny nebudou. Nemá tak podle něj smysl otevírat velká očkovací centra. Do očkování veřejnosti chce hejtman víc zapojit praktické lékaře, kteří by měli být schopni posoudit, kdo z jejich klientů vakcínu potřebuje nejvíc.

Velká očkovací centra by měla mimo Home Credit Areny být v Kulturním domě Crystal v České Lípě, v jabloneckém Eurocentru a v nemocnicích v Semilech a Jilemnici. "Jestliže ale zatím máme asi 2000 vakcín na týden, tak nemůžeme rozjet velkokapacitní místo. Zatím jsme schopni to naočkovat v nemocnicích," řekl Richter. Informace o počtu dávek, které bude mít kraj k dispozici, se podle něj stále mění, a je tak těžké cokoliv plánovat.

čtk