Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnice v Liberci lidem ukáže, jak pokračuje stavba Centra urgentní medicíny

16. 06. 2023 | 9:37

Nemocnice v Liberci lidem příští týden ukáže, jak pokročila stavba Centra urgentní medicíny (CUM) za více než tři miliardy korun zahájená před dvěma měsíci. Zájemce pustí do mezipatra heliportu ve středu mezi 13:00 a 17:00, řekl ČTK mluvčí nemocnice Václav Řičář.

nemocnice stavba cum 353798853 634024645420928 612539943492084499 n
Foto FB KNL

"Přístup na vyhlídkovou plošinu na heliportu bude od pavilonu chirurgie, konkrétně od vchodu A2," dodal.

Výstavba CUM sice začala teprve v druhé polovině dubna, díky demoličním pracím ale už nyní nemocniční areál doznal velkých změn. "Veřejnosti chceme ukázat, jak stavba vypadá. Poté, co byla zbourána z větší části budova staré interny a začali jsme se zemními pracemi," uvedl mluvčí nemocnice.

Pro největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji jde o nejvýznamnější stavbu minimálně za posledních 40 let, hotová by měla být v červnu 2026. Zásadně promění dolní část rozlehlého nemocničního areálu v centru města mezi ulicemi Husova, Jablonecká a Klášterní. Nyní mají ale práce negativní vliv i na běžný chod nemocnice. Uzavřený je kvůli nim pro všechna vozidla hlavní vjezd do areálu a provoz v něm je jednosměrný. Navíc od dalších části areálu je odříznutá budova D, kde se nacházejí oddělení následné péče, stomatochirurgie, ORL a oční. Přístup k této budově je jen z Jablonecké ulice.

Slavnostní zahájení stavby Centra urgentní péče. Foto: Artur IrmaStavěné Centrum urgentní péče by mělo odstranit největší nedostatky nemocnice, jako je absence jednotného příjmu, centrálních laboratoří a nedostatečného parkovacího prostoru. V prostoru pod heliportem vyrostou dvě nové budovy. Jako první bude hotový parkovací dům pro 330 aut s energetickým centrem pro celý areál nemocnice. Přibude i nemocniční pavilon, který bude mít na délku zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a 27 metrů do výšky. V pavilonu budou operační sály, laboratoře i lůžková část.

čtk