Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový pavilon krajské nemocnice za dvě miliardy by se měl stavět z úvěru, žádný z akcionářů s tím teoreticky nemá problém

17. 09. 2019 | 10:58

Nový pavilon urgentní péče liberecké nemocnice za dvě miliardy korun zaplatí z větší části Liberecký kraj, nejspíš z bankovního úvěru. Podle analýzy je to nejvýhodnější varianta. Podmínkou ale je schválení nové dohody mezi akcionáři, což jsou vedle kraje ještě Liberec a Turnov.

KNLnová SIAL
vizualizace

Pro města to bude znamenat snížení jejich finančního podílu na výstavbě pavilonu, zároveň ale i vlivu na chod nemocnice. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) novinářům řekl, že novou akcionářskou dohodu by rád uzavřel do konce letošního roku.

"Vnímám to i jako vstřícný krok vůči Turnovu, pro který je investice mimořádně velká ve srovnání s jeho rozpočtem. A i vůči Liberci, který má potíže jiného charakteru, se splácením svých jiných závazků z minulosti," řekl hejtman. Starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok) a primátor Liberce Jaroslav Zámečník (SLK) na pondělním semináři v nemocnici řekli, že navrženou variantu podporují. Rozhodnutí ale bude na zastupitelstvech.

Liberecká nemocnice pavilon urgentní péče s parkovacím domem nutně potřebuje, částečně by měl vyřešit nedostatky současného areálu. Mezi ně patří roztříštěnost do 38 objektů, nemocnice nemá ani centrální příjem pacientů či laboratoře na jednom místě. Příprava výstavby má ale zpoždění a nezačne dříve než na jaře 2021, stavět se bude dva roky. Bude i dražší. V roce 2016 se kraj a obě města dohodly, že na výstavbu přispějí podle svého akcionářského podílu. Liberecký kraj dá miliardu, Liberec přes 212 milionů a Turnov skoro 135 milionů korun. Zbývajících 400 milionů měla uhradit nemocnice. Tehdy se ale počítalo s tím, že výstavba nepřesáhne 1,746 miliardy. Kvůli změnám v projektu a zdražení stavebních prací se ale ukazuje, že ani to nestačí a podle odhadu je potřeba rozpočet zvýšit o čtvrt miliardy.

Navýšení prezentované nemocnicí považuje kraj za odůvodněné. "Rozumíme tomu, že nemocnice se staví pro příštích 50 let, a postavit ji tak, aby od prvního dne byli všichni nespokojeni, nedává moc velký smysl," řekl Půta. Nemocnice si nechala posoudit šest možností financování, bankovní úvěr, který by si vzal kraj, se ukázal jako nejvýhodnější. "Další varianty byly buď právně, administrativně nebo finančně náročnější," dodal hejtman.

Pokud všechna tři zastupitelstva dohodu schválí, města budou na výstavbu pavilonu přispívat jen do roku 2023. Třeba pro Liberec by to podle primátora znamenalo snížení příspěvku z 212 na 74 milionů. "Může to vypadat, že město na tom vydělá. Bude se ale muset postarat o související dopravní infrastrukturu, která zřejmě pohltí tu virtuální úsporu," řekl Zámečník.

Liberec vlastní asi 17 procent akcií nemocnice a Turnov zhruba deset procent, po dostavbě pavilonu jejich podíly klesnou. Podle Půty budou chtít i přerozdělení pozic v dozorčí radě, nyní tam mají města po dvou zástupcích a kraj čtyři. Na úkor měst by kraj chtěl získat další dvě místa.

čtk