Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O hlasy voličů v Liberci bude v podzimních komunálních volbách usilovat minimálně sedm uskupení

12. 07. 2022 | 11:31

O hlasy voličů v Liberci bude v podzimních komunálních volbách usilovat minimálně sedm uskupení. Čas na podání kandidátní listiny mají strany do úterý 19. července do 16:00. Při komunálních volbách v roce 2018 v Liberci kandidovalo 12 subjektů a do zastupitelstva se dostalo pět z nich.

volby1 detail
Foto: Artur Irma

Zcela jistě nebude mezi kandidujícími uskupeními Změna pro Liberec, která má nyní v Liberci šest zastupitelů. Její zástupci vytvoří společnou kandidátku s dalším opozičním uskupením v libereckém zastupitelstvu, což je Liberec otevřený lidem (LOL). Jejich společným lídrem bude zastupitel Jaromír Baxa (LOL).

Kandidovat nebude ani Unie pro sport a zdraví, jež se při minulých komunálních volbách do zastupitelstva v Liberci těsně nedostala. Tentokrát se domluvila na spolupráci s občanskými demokraty. V čele jejich společné kandidátky bude radní města Petr Židek (ODS).

Nováčkem v komunálních volbách v Liberci budou Piráti, jejichž lídrem bude copywriter Jan Hruška. Sociální demokracie se pokusí neúspěch z minulých voleb, kdy nezískala ani jedno místo v zastupitelstvu, napravit s učitelem Ivanem Hrbkem v čele kandidátky. V zastupitelstvu v Liberci není nyní ani SPD, která do podzimních voleb půjde v čele s ředitelem Mobile muzea Svatoplukem Holatou.

O obhajobu vítězství ve volbách bude usilovat koalice Starostů pro Liberecký kraj s TOP 09 a KDU-ČSL, opět bude jejím lídrem primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

V čele ANO bude liberecká radní Šárka Prachařová. Trojkou na kandidátce ANO je náměstek primátora pro technickou správu města a informační technologie Jiří Šolc, který v minulých komunálních volbách kandidoval za starosty.

V roce 2018 pro starosty v koalici s TOP 09 a KDU-ČSL hlasovalo 32,1 procenta voličů, v zastupitelstvu díky tomu společná kandidátka získala 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO, pro které hlasovalo 21,36 procenta a má 11 zastupitelů. Změna pro Liberec obsadila šest křesel a za ní skončila ODS se čtyřmi mandáty. Uskupení Liberec otevřený lidem - LOL! má dva zastupitele. Na koalici se dohodli vítězní starostové s ANO a ODS, v 39členném zastupitelstvu mají 31 hlasů.

čtk