Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O nanomateriál na roušky z univerzity v Liberci má zájem stát i soukromí producenti. Výrobní kapacita stroje je ale omezená

16. 03. 2020 | 22:00

AKTUALIZOVÁNO: O nanomateriál na roušky, který vyrábějí na Technické univerzitě Liberec, projevil zájem i stát a několik soukromých subjektů. Univerzita je v oblasti výroby nanotextilií průkopníkem, v současné době vyrábí roušky pro Liberecký kraj a desítky kusů už dodala také Krajské nemocnici Liberec. Dalším odběratelům se nebrání, výrobní kapacity nového stroje jsou ale omezené, řekl dnes ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl.

rosukyTU1irma
Foto: Artur Irma

"Zástupci ministerstev projevili zájem o výchozí textilii s nanovlákny. Návrh byl takový, že bychom dodávali tuto základní matrici a stát by materiál předal soukromé firmě, která by z ní nechala šít roušky ve svých zahraničních provozech," řekl po dnešním jednání v Praze rektor univerzity Miroslav Brzezina. Nové zařízení univerzity, kde nanomateriál vyrábějí, dokáže ale vyprodukovat jen omezené množství nanovrstvy. "Je to jen na několik málo tisíc kusů denně," dodal rektor.

Foto: Artur Irma

Nanomateriál vyrábí vědci novou technologií na zcela novém stroji metodou elektrostatického zvlákňování střídavým elektrickým proudem, který je na fakultě strojní v provozu jen pár dní. Výroba materiálu pro nanoroušky je tak zároveň jeho testovacím provozem. Zasedací místnost Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL se změnila v šicí dílnu. U vlastních šicích strojů se střídá 20 až 30 zaměstnanců univerzity, kteří sešijí vrstvy k sobě tak, aby byl nanomateriál uvnitř roušky, přišijí tkalouny a všijí drátek, kterým lze obemknout roušku kolem nosu.

Foto: Artur Irma

"Šili jsme i teď o víkendu, střídáme se tady tak, aby nás také z bezpečnostně-zdravotních důvodů nebylo v jedné místnosti mnoho," řekla Jana Melicheríková, která jinak pracuje jako laboratorní technik. "Šít umím a ušít tento typ roušky je navíc snadné, je to ten nejjednodušší typ roušky, na čínský způsob," doplnila další z šiček - Eva Kuželová Košťáková z katedry chemie. Roušky, ať už ušité na univerzitě nebo u externích spolupracovníků, se v laboratořích sterilizují ozonem nebo horkým vzduchem. Původně to mělo být jen pro univerzitu, zájem je ale podle Pirkla obrovský.

čtk