Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obavy z koronaviru snížily zájem o liberecké centrum iQLandia. V karanténě zůstal po návratu z Itálie náměstek primátora Ivan Langr

09. 03. 2020 | 15:53

Obavy z koronaviru snížily zájem o liberecké science centrum iQLandia. Několik škol, hlavně z Polska, už zrušilo své rezervace, řekl dnes ČTK ředitel centra Pavel Coufal. Není to ale podle něj nic neobvyklého, školy ruší často své rezervace i v době chřipkové epidemie nebo třeba při sněhové či větrné kalamitě. IQLandia patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v Libereckém kraji. Areál ročně navštíví kolem půl milionu lidí nejen z Česka.

iq Budova iQLANDIE
Foto: iQLandia

Lidé se podle Coufala nemusí nákazy obávat, v centru je podle něj riziko menší než třeba ve veřejné dopravě. "Prostory expozic pravidelně v noci dezinfikujeme pomocí rozprašované aerosolové desinfekce. Věnujeme se pečlivému úklidu veškerých prostor standardními desinfekčními prostředky a exponáty, se kterými návštěvník přichází nejvíce do styku, čistíme častěji. Obecně ale obdobně uklízíme neustále, naše návštěvníky chceme chránit nejen v době virových infekcí," řekl Coufal.

Celkově je podle ředitele iQLandie letos centrum s návštěvností o jarních prázdninách spokojeno. "Zhruba o třetinu převýšila tu loňskou. Je za tím bezesporu nedostatek sněhu. A jakmile se přidal déšť, praskalo centrum ve švech a problémy nastávaly zejména s parkováním," doplnil. V tomto týdnu mají jarní prázdniny místní školáci a to podle něj bývá tradičně návštěvnost programů v centru slabší.

Česko má aktuálně 35 pacientů s nákazou koronavirem. Testy dnes potvrdily infekci u tří dalších lidí. V Libereckém kraji zatím nákaza potvrzena nebyla. Přibývá ale lidí, kteří jsou po návratu z dovolené v karanténě. Doma musel zůstat i náměstek libereckého primátora pro Školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj), který se s rodinou vrátil z Itálie. "Neschopenku jsem si vystavit nenechal, pracuji z domova. Žádné potíže nemám. Některé schůzky jsem ale musel odložit," řekl ČTK.

čtk