Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Objevit planetu Zemi mohou návštěvníci libereckého festivalu Anifilm už v červnu

31. 05. 2021 | 5:43

Planeta A. Tak zní hlavní téma 20. ročníku Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm, který se uskuteční od 22. do 27. června tohoto roku na řadě míst v Liberci.  Festivalovým ruchem ožijí nejen liberecký zámek, ale i řada dalších míst: multiplex Cinema City, Lidové sady včetně Experimentálního studia, náměstí před radnicí, aula Technické univerzity, ale i pamětník počátků kinematografie v Liberci – kino Varšava.

anifilm Vlkochodci
Anifilm/Vlkochodci

Planetou A se rozumí planeta Země, jejíž život v jeho rozličných podobách a prostředích si nezadá s fantaskními světy, které jsou obzvlášť pro médium animovaného filmu tak typické. „Téma přírody a životního prostředí je nedílnou součástí našich každodenních životů, ve veřejné diskusi je stále aktuálnější a stejně silně již nějakou dobu rezonuje i animovanou tvorbou.

Obrácením pozornosti k našemu domovu se Anifilm hlásí k potřebě hlubší reflexe problémů, které po desetiletí plíživě a často opomíjeny ovlivňují svět, jak ho známe. Díky své specifičnosti a možnostem nabízí médium animace mnohem širší a lákavější pojetí fenoménu života na Zemi, než jak jsme zvyklí jej vídat v hrané či dokumentární tvorbě. Pojetí oslovující i ty, kteří jsou k problematice životního prostředí tradičně skeptičtí či chladní," prohlásil ředitel festivalu Tomáš Rychecký. 

V pestrém výběru celovečerních a krátkých snímků najdou diváci výpovědi o reálných problémech, náznakové metaforické eseje, oslavu přírody a života na Zemi, ale i parodie a ironické filmy subverzivní. Většina z nich bude tvořit program pro dospělé diváky, speciální filmový program ale čeká i děti a dospívající.  A jak je na Anifilmu zvykem, téma se promítne také do skladby festivalových hostů a odborného programu.

TZ/Anifilm