Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obnova terminálu MHD v centru Liberce přesune od 7. listopadu dočasně některé zastávky

04. 11. 2022 | 16:01

Cestující městskou hromadnou dopravou v Liberci čekají od pondělí 7. listopadu změny. Kvůli plánované obnově nástupišť a komunikací terminálu MHD ve Fügnerově ulici v centru krajského města se přesunou některé zastávky. Cestující by měli sledovat upozornění dopravce, práce tam jsou naplánované až do poloviny příštího roku. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) Martina Poršová.

autobusy DPMLJ1
Foto: Artur Irma

Oblast terminálu MHD a okolí obchodního centra Forum patří k nejrušnějším místům ve stotisícovém Liberci, podle odhadů policie tudy denně projde až 70.000 lidí, je také velmi zatíženým dopravním uzlem. "Poslední opravou prošel terminál v roce 2008," uvedla Poršová. Nástupiště i komunikace už podle ní obnovu nutně potřebují, dopravní podnik projekt připravoval od roku 2020. "Ekonomické možnosti podniku dovolily zahájení prací až nyní," dodala.

Nové povrchy dostanou postupně všechny komunikace i nástupiště. "Mimo vozovek s asfaltovým krytem bude v místech provozu autobusů odstraněna kamenná dlažba, která je v těchto místech nevhodná. Částečně se rozšíří odstavná plocha pro autobusy, ovšem nikoliv na úkor chodců. Veškerá betonová dlažba na nástupištích bude postupně nahrazena trvanlivějšími přírodními materiály," řekla Poršová. Změny čekají i veřejné osvětlení, budou instalována úsporná LED svítidla.

Opravy se budou podle mluvčí dělat za plného provozu městské dopravy, podle potřeby se počítá s částečnými uzavírkami terminálu, většinou zhruba jedné čtvrtiny. "V případě příznivého průběhu zimy je dokončení prací plánováno v první polovině roku 2023," řekla Poršová. Po dokončení oprav komunikací počítá podle ní dopravní podnik ještě s výměnou staré zámkové dlažby v kolejišti tramvajové trati. Nahradí ji řezaná kamenná dlažba, která byla použita již dříve při obnově kolejí na nedalekém na Soukenném náměstí.

Na nástupištích se bude podle mluvčí pracovat postupně, na první změny a částečná omezení v terminálu se musí řidiči a cestující připravit už od časného pondělního rána. "Od 04:00 do odvolání budou posunuty do náhradní společné zastávky před OD Forum stanoviště 7, ze kterého odjíždějí linky 14, 22, 25, 29, 34 a 93 a stanoviště 8 linek 15, 19, 57 a 58," řekla mluvčí dopravního podniku. Provoz zákaznického centra a oddělení přepravní kontroly podle ní omezený nebude.

čtk