Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Očkovat a testovat začnou od ledna také v libereckém Klášteru, kraj chce dotace na nové přístroje

29. 12. 2021 | 13:56

Liberecký kraj chce zvýšit kapacity PCR testování, hodlá požádat o dotace na pořízení dalších přístrojů pro laboratoř největší Krajské nemocnice Liberec. ČTK to dnes řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Aktuálně se na PCR test v kraji čeká zhruba dva dny, nově by měla od poloviny ledna odběrové místo otevřít i klinika EUC v libereckém Klášteru. Počítá až s 200 testy denně, výsledky by měla mít do 48 hodin.

covid ocko vaccination-5884513 1280
Ilustrační foto

Krajská nemocnice v Liberci už v souvislosti s pandemií investovala do rozšíření testovacích kapacit, umí také sekvenovat, pořídila si kvůli tomu speciální přístroj za pět milionů. Právě v Liberci v únoru odhalili ve vzorcích britskou variantu koronaviru (alfa), v květnu laboratoř odhalila na Českolipsku variantu delta a na konci listopadu i první případ varianty omikron v Česku. Podle Půty by nové přístroje měly zvýšit v liberecké laboratoři množství zpracovaných testů a zároveň usnadnit práci jejím pracovníkům.

"Pro krajskou nemocnici chceme pořídit nějaký lepší přístroj, který umožní se stejným počtem lidí vyhodnotit větší počet vzorků, je potřeba to automatizovat," doplnil Půta. Počet zpracovávaných testů by se podle něj mohl zvýšit až na trojnásobek. "Naše liberecká laboratoř zvládá až 2500 vzorků denně, znamená to ale, že noční směna končí třeba ve dvě v noci, aby dokázali na těch stávajících přístrojích vyhodnotit všechny vzorky tak, jak je potřeba," dodal Půta.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už před Vánoci uvedl, že chce využít 100 milionů korun na nákup přístrojů na PCR testy. Přístroje by podle něj měly sloužit nejen v nemocnicích, ale ve všech pracovištích, která se do testování chtějí zapojit. Cílem je zvýšit kapacity testování, které je na úrovni 140.000 testů denně v lednu na 200.000 a do poloviny příštího roku až na 600.000 testů za den.

Počty odběrů a zpracovaných vzorků se ale v posledních dnech výrazně snížily, v Libereckém kraji se o Vánocích většina odběrových míst zavřela. I díky tomu přibylo za posledních sedm dní v kraji jen 383 nových případů nákazy v přepočtu na 100.000 obyvatel. Víc jich ale laboratoře potvrdily jen v Praze a středních Čechách. V nemocnicích v kraji se aktuálně zdravotníci starají o 135 nemocných s koronavirem, z toho 33 jich leží ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče a ARO. Před týdnem bylo hospitalizovaných o 11 víc.

čtk

Očkování v EUC Klinice v liberecké Klášterní ulici od 4. ledna 2022:

v dopoledních hodinách pro registrované klienty

v odpoledních hodinách pro klienty, kteří přijdou bez objednání

očkuje se vakcínou Moderna a Pfizer

PCR testování:

provoz bude nejméně 8 hodin s kapacitou maximálně 200 vyšetření denně

k vyšetření bude třeba se objednat prostřednictvím informačního systému

výsledky budou známy do 48 hodin

LK/Filip Trdla