Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

ODS jde v Liberci do podzimních komunálních voleb se sportovci, v kampani bude sport patřit mezi priority

15. 06. 2022 | 18:26

ODS půjde v Liberci do podzimních komunálních voleb se sportovci sdruženými v Unií pro sport a zdraví (USZ). V kampani s mottem Rozhýbeme Liberec bude sport patřit mezi priority. Cílem je získat osm až deset mandátů, řekl dnes ČTK při zahájení kampaně lídr kandidátky a radní města Petr Židek (ODS).

ODSLiberec2
Foto: Artur Irma

Nyní mají občanští demokraté v 39členném zastupitelstvu čtyři mandáty, když je v roce 2018 podpořilo 8,38 procenta voličů. USZ v minulých volbách kandidovala samostatně a neuspěla. Získala 4,26 procenta hlasů, pro mandát v zastupitelstvu bylo potřeba minimálně pět procent.

Podle zástupce USZ Františka Příhody se s ODS pro tyto volby spojili ze dvou hlavních důvodů. "Prvním je potřeba zvýšit podporu sportu ve všech oblastech," uvedl. Druhým je koncepční a systémový rozvoj města. "Nějaká dlouhodobější koncepce chybí," dodal. Sportovci obsadí deset z 39 míst na společné kandidátce.

Podle Židka chtějí Liberci vrátit to, čím byl známý. "Liberec byl vždy sportovní město a vždy to bylo město, které se staralo o své občany a vedení města se snažilo Liberec rozvíjet. To poněkud usnulo," uvedl Židek. Sport bude patřit mezi priority kampaně, konkrétně chce ODS s USZ prosadit navýšení podpory sportovních organizací ze strany radnice, rozvoj Sportparku, rozšíření sportovního areálu ve Vesci i rekonstrukci bazénu nebo výstavbu nového.

Foto: Artur IrmaMezi další hlavní témata patří zjednodušení byrokracie na radnici, revitalizace přehrady, podpora bydlení, veřejné městské dopravy či projektů ke zlepšení životního prostředí. Napomoci chtějí ODS s USZ i tomu, aby se v co nejkratším termínu obnovil provoz lanovky na Ještědu. "Zapojíme lanovku do systému IDOL, ale finanční zapojení města při stavbě musí být vyvážené a promyšlené," napsali v letáku s jejich prioritami. Do kampaně vynaloží ODS s USZ 1,8 až dva miliony korun.

V Liberci v komunálních volbách v roce 2018 vyhrálo společné uskupení Starostů pro Liberecký kraj (SLK), KDU-ČSL a TOP 09, které získalo v zastupitelstvu 16 mandátů. Druhé skončilo ANO, které má 11 zastupitelů. Třetí byla Změna pro Liberec a má šest zastupitelů, za ní skončila ODS a do zastupitelstva se dostalo ještě uskupení Liberec otevřený lidem - LOL. To má dva zastupitele. V čele města stojí SLK s ANO a ODS, dohromady mají 31 hlasů.

Volby do obecních zastupitelstev se uskuteční 23. a 24. září.

čtk