Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Olympiáda dětí a mládeže 2019 bude mít dva olympijské domy!

22. 06. 2019 | 9:32

Sportovní aktivity, herní konzole, vzdělávací programy, ale i ztráty i nálezy a info point – to všechno naleznete v olympijských domech, které se budou nacházet v areálu kolejí Technické univerzity v Liberci a ve Sport Parku Liberec, umístěného na ochozu Home Credit Arény. Celý program zde začíná v pondělí 24. června. Oba domy jsou přístupné jak sportovcům, tak veřejnosti, a to zcela zdarma.

Olympijské domy – informační střediska a centra doprovodných programů

Již v pondělí se otevřou při příležitosti konání IX. Letních olympijských her dětí a mládeže olympijské domy, v nichž budou až do 27. června pro závodníky i veřejnost připraveny různé aktivity. „Olympijský dům je místem setkávání mladých sportovců a veřejnosti, slouží také jako informační středisko a v neposlední řadě je zde možné si vyzkoušet četné aktivity, které připravili partneři akce i kraje. Na letošní olympiádě budou dva olympijské domy. Ten první v areálu vysokoškolských kolejí bude sloužit pro relaxaci a aktivní odpočinek, zatímco ve Sport Parku Liberec se bude nacházet informační středisko a centrum doprovodného programu,“ uvádí Radana Kubešová z ČOV.

Bavte se a fanděte

Ze sportovních aktivit si návštěvníci vyzkouší například korfbal, lezeckou stěnu či balancování na slackline. Pro příznivce virtuálního sportu budou k dispozici herní konzole v Toyota playstation a foto koutku a v Herní zóně Xbox.

Dále si můžou olympionici i fanoušci projít olympijskou cestu Sazky se šesti jednoduchými sportovními aktivitami. Svůj sportovní koutek bude mít i Decathlon, a to v outdoorové části Sport Parku Liberec. Kinder, další z partnerů ODM 2019, vymyslel hashtagovou výzvu s „fandícími pohyby“ na Instagramu, které už teď sdílí na svém profilu vlajkonoška Libereckého kraje Markéta Davidová. Kromě toho je připraven i edukační program o lesní pedagogice s Lesy ČR, ukázky první pomoci v Zóně 211 nebo antidopingový program se Sandrou Kleinovou, členkou FED CUPU a dalšími.

Perutě, Paulie Garand i freestyle fotbal přímo v centru Liberce a Jablonce

Doprovodný program ODM 2019 je nabitý hvězdami! Ve dnech 24. a 25. června se od 14 hodin zaplní náměstí Dr. Edvarda Beneše hudebními skupinami, roztleskávačkami a mnoha dalšími sportovci a umělci. Návštěvníci se můžou těšit na vystoupení skupin Perutě a Poetiky, fotbalový zápas staré gardy FC Slovan Liberec – FK Jablonec, freestyle fotbalovou show, exhibici cheerleadingu či slackline a mnoho dalšího.

Za další zábavou můžete dorazit ve středu 26. června do Jablonce nad Nisou na Poloostrov Tajvan, kde si bude možné během odpoledne vyzkoušet jízdu na paddle boardu, týmovou plavbu v dračí lodi nebo lezeckou stěnu. Od 18.30 hodin pak vystoupí Paulie Garand a DJ Kenny a o hodinu později budou následovat medailové ceremoniály.

Všechny informace na jednom místě

„Aplikace je pro všechny – pro sportovce i veřejnost. Jejím úkolem je, aby všichni její uživatelé měli u sebe veškeré informace,“ vysvětluje člen přípravného týmu ODM 2019 Miroslav Šourek. Každý tak ve svém mobilu najde podrobnosti o jízdních řádech speciálních olympijských autobusů, kontaktní telefony na dispečink, navigaci a sportovci denní jídelníček. Aplikace ODM 2019 umí také odpovědět na často kladené dotazy o ztrátách a nálezech, první pomoci nebo na jiné praktické otázky.

Více informací o doprovodném programu i na webových stránkách: www.olympic.cz/odm.

ODM v číslech:

Počet účastníků: 4 133                                              Počet medailí: 1 163

Počet dobrovolníků: 500                                           Počet sportovišť: 24

Počet sportů: 18                                                        Počet disciplín: 60

Počet uměleckých disciplín: 1 (Street Art)

Počet hodin televizního přenosu v ČT: 8 hodin denně živě

TZ