Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Operní Thálii získal svými bravurními koloraturami pro liberecké divadlo pěvec Ondřej Koplík

06. 10. 2019 | 8:51

AKTUALIZOVÁNO: Liberecká opera divadla F. X. Šaldy letos zažila nezvyklý úspěch. Po devíti letech má držitele Ceny Thálie, získal ji Ondřej Koplík za roli Dona Ramira v Popelce Gioacchina Rossiniho. V širší nominaci měla navíc dalších pět umělců. "To nepamatuji," řekl dnes ČTK vedoucí operního souboru v Liberci Martin Doubravský.

opera-ondrej-koplik-foto CenyThalieMichaela Škvrňáková
Foto nahoře a portréty: Michaela Škvrňáková, fotogalerie: Artur Irma

Laureáti obdrželi skleněné plastiky, které vytvořili skláři z hutě AJETO v Lindavě u Nového Boru podle výtvarného návrhu architekta Bořka Šípka. Ceny Thálie uděluje Herecká asociace od roku 1993. Od letošního ročníku se Ceny Thálie udělovaly za uplynulou divadelní sezónu. 26. ročník byl přechodový a byly v něm hodnoceny výkony za období od 1. prosince 2017 do 31. května 2019.

Ondřej Koplík. "Možná to svědčí o tom, že se nám daří oslovovat a vybírat zpěváky dobře a že si toho všimne i odborná veřejnost, která rozhoduje o těchto cenách. Vnímáme to jako velké ocenění," řekl Doubravský.

Ondřej Koplík vytvořil postavu Dona Ramira jako dynamického, velkoryse a pozitivně smýšlejícího šlechtice i jako zamilovaného mladíka – do té míry inteligentního, že si je vědom svého cíle. „Podal vskutku rossiniovský pěvecký výkon: bravurními koloraturami, perfektní srozumitelností slova a pravým italským briem se v tomto oboru řadí po bok prvořadých pěvců,“ uvedla porota, kterou citoval odborný web operaplus.cz.

Don Ramiro vítěze mužské operní kategorie Ondřeje Koplíka v Rossiniho opeře La Cenerentola (Popelka) zabodoval díky hudebnímu nastudování Miriam Němcové a režii Constance Larrieu. Popelka měla premiéru 28. září 2018 v Divadle F. X. Šaldy Liberec. Z ní jsou snímky ve fotogalerii.

Cenu Thálie před Koplíkem převzal za roli v liberecké opeře jako poslední v roce 2010 Pavel Vančura. Letošní ocenění pro Koplíka vnímá Doubravský jako oprávněné. "V oboru rossinovském je v českých zemích naprosto dle mého názoru ojedinělý a nezbývá, než si přát, aby dostal v tomto oboru více příležitostí," uvedl vedoucí liberecké opery.

V operní kategorii bodoval i Csaba Kotlár s rolí Duch Vergilia a Vévoda v inscenaci Francesca da Rimini a Lakomý rytíř. Autorem hudby je Sergej Rachmaninov, o hudební nastudování v libereckém divadle se postaral Martin Doubravský a režie se ujala Linda Keprtová. Opera měla premiéru 14. prosince 2018.

Csaba Kotlár.Csaba Kotlár věrohodně vystihl dva muže, kteří mají – i v souladu s režijním pojetím – mnoho společného. Jak Duch Vergilia, tak Vévoda jsou sebestřední narcisové, povznesení nad ubohé lidské osudy, které je v jejich moci ovlivnit. Všechno pekelné, co se kolem nich děje, je nechává chladnými, jen když je hedvábný župan bez poskvrny a zlatý šálek s kávou má správně natočené ouško. Jediným mávnutím ruky dokážou zničit dílo mnoha zoufalých lidských rukou. Kotlárovi se podařilo integrovat znuděnou nadřazenost a flegmatickou povýšenost obou mužů i do dramatického pěveckého výrazu, který Rachmaninovova hudba vyžaduje, napsal k nominaci web cenythalie.cz.

V širších nominacích v kategorii opera figurovaly i Miroslava Časarová za roli Leonory v inscenaci Il trovatore, kterou nastudovalo Divadlo F. X. Šaldy Liberec, a Kateřina Jalovcová za roli Azuceny, již ztvárnila v témže představení.

Mezi muži byl v širší nominaci operní pěvec Pavol Kubáň za roli Lanciotta Malatesty a Barona v inscenaci Francesca da Rimini a Lakomý rytíř, která rovněž pochází z repertoáru libereckého divadla.

V kategorii muzikál a opereta byl nominován Josef Moravec za roli Caramella v operetě Noc v Benátkách a rovněž reprezentoval Divadlo F. X. Šaldy Liberec. Liberecké DFXŠ mělo širší nominaci i v kategorii Tanec a pohybové divadlo. Zde figuruje jméno Ivony Jeličové za roli Kateřiny Kabanové v inscenaci Bouře.  

Už loni měla liberecká opera v užší nominaci na Cenu Thálie dva kandidáty, Andrije Škurhana a Titusze Tóbisze. Podle Doubravského je jednou z podmínek pro takový úspěch dobrý kolektiv. "Bez toho by k nám jinak ani osobnosti nechodily. Nepřeplácíme je závratnými honoráři, ale nabízíme jim kvalitní práci v kvalitním kolektivu," řekl. Podle něj jsou taková ocenění pozvánkou pro diváky. "Aby se o naší operu zajímali více nejen z libereckého, ale i širšího okolí. Aby se zajeli přesvědčit, zda tato ocenění odpovídají realitě, která svědčí o vysoké kvalitě našich inscenací," dodal. Velké divadlo v Liberci je ale nyní kvůli opravě zavřené, operní představení se v něm budou hrát od listopadu.

Ceny Thálie pořádá Herecká asociace, která je od svého založení nezávislou profesní a odborovou organizací výkonných divadelních umělců s působností na území České republiky. 26. ročník Cen Thálie si kladl za cíl prezentovat, popularizovat a odměňovat divadelní umělce za mimořádné jevištní výkony a současně s tím zvyšovat společenskou prestiž českého divadla.

uba, čtk