Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Opozice ze zastupitelstva v Liberci se pro podzimní volby spojila. Cílem je získat deset mandátů

19. 05. 2022 | 15:44

Společnou kandidátku bude mít v podzimních komunálních volbách v Liberci opozice, která je aktuálně v zastupitelstvu města. Do voleb půjde pod hlavičkou Liberec otevřený lidem (LOL) a jejím lídrem bude zastupitel za LOL Jaromír Baxa. Cílem je získat minimálně deset mandátů, řekl dnes novinářům Baxa.

volby3 irma
Foto: Artur Irma

Opozice má nyní v 39členném zastupitelstvu osm mandátů, z toho dva LOL a šest uskupení Změna pro Liberec. Společnou kandidátku pro komunální volby vytváří po čtyřleté odmlce. "Asi ta rozbočka byla v nějakou chvíli důležitá pro to, aby to mohlo vykrystalizovat v něco nového," uvedl Baxa.

Vládnutí současné koalice na liberecké radnice považuje Baxa za období nesplněných slibů a nenaplněných vizí. "Našim cílem je přijít na radnici a řešit věci, které lidi trápí. Obrázková koalice v podstatě jen dodělala projekty předpřipravené předchozím vedením, spoustu jich ale jen shodila pod stůl," dodal. V Liberci v komunálních volbách v roce 2018 vyhrálo uskupení Starostů pro Liberecký kraj (SLK), které získalo v zastupitelstvu 16 mandátů. Vytvořilo koalici s 11 zastupiteli zvolenými za ANO a čtyřmi za ODS. Do zastupitelstva se dostali pak už jen kandidáti LOL a Změny.

Mezi priority LOL bude v kampani patřit školství, parkování na sídlištích či řešení drahých energií. "Nabídneme občanům zapojení do projektu městské elektrárny. Tato elektrárna bude spočívat v propojeném systému nových decentralizovaných zdrojů energie, především střešních fotovoltaických elektráren," uvedl za LOL Jan Stárek. LOL chce podle něj také prosazovat férovější rozdělení peněz do ěstských čtvrtí, zapojování veřejnosti do rozhodování či odpovědné hospodaření města. Na kampaň LOL vydá zhruba 400.000 korun.

Lídr pro letošní komunální volby v Liberci není ze stran zastoupených v zastupitelstvu známý pouze u ANO. Starostové půjdou do voleb stejně jako před čtyřmi lety společně s TOP 09 a KDU-ČSL a jejich lídrem bude současný primátor Jaroslav Zámečník (SLK). Kandidátku ODS s podporou Unie pro sport a zdraví (USZ) povede stejně jako v roce 2018 předseda jejich libereckého sdružení a radní města Petr Židek. Poprvé půjdou do komunálních voleb v Liberci Piráti, jejich lídrem bude Pavel Felgr.

čtk