Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Oprava libereckého divadla skončila, hrát se bude od 2. listopadu

21. 10. 2019 | 13:01

V Liberci skončila částečná oprava historické budovy divadla F. X. Šaldy, které je od začátku června uzavřené. Za více než 23 milionů korun bylo modernizováno topení a klimatizace, práce trvaly skoro pět měsíců. Představení se v divadle po pauze začnou hrát od 2. listopadu. Už se zkouší hry, řekla dnes ČTK ředitelka divadla Jarmila Levko.

divadloBarak menší
Foto: MML

Divadlo postavené v roce 1883 novou vzduchotechniku i topení nutně potřebovalo. Při představeních bylo v hledišti téměř nedýchatelno, protože vzduchotechnika prakticky nefungovala. Problémy byly i s funkčností topení, takže v některých částech novorenesanční budovy bylo vedro a v jiných zima. Oprava podle ředitelky skončila v dojednaném termínu.

"Mám z toho velkou radost, protože jak jsem slyšela, jak se to jinde dařilo, nedařilo, tak je skoro zázrak, že u nás se všechno podařilo. Ačkoliv na začátku byly nějaké problémy s projektem, že neodpovídal skutečnému stavu, tak to (řemeslníci) všechno zvládli," dodala Levko. Navenek se ale podle ní v historické budově nic nezměnilo. "Divadlo vypadá úplně stejně, ale slibujeme si od toho, že vzduch bude lepší," dodala.

Vedení libereckého divadla plánovalo, že uzavření budovy využije i ke zlepšení její akustiky. O zakázku za 4,4 milionu korun ale žádná firma neprojevila zájem a soutěž se musí opakovat. Úpravy by se tak měly dělat příští léto při divadelních prázdninách. Akustiku by mělo zlepšit odstranění textilních tapet v hledišti, které pohlcují zvuk. Nahradí je štuky, které v hledišti původně byly a od kterých se zvuk odráží.

čtk