Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Oslavy Dne Země v iQLANDII: vědecký jarmark plný experimentů a tvořivých aktivit pro celou rodinu

18. 04. 2024 | 12:22

Liberecké science centrum iQLANDIA zve k příležitosti oslav Dne Země na vědecký jarmark plný experimentů a tvořivých aktivit pro malé a velké objevitele. V rámci bohatého programu se v iQLANDII 20. dubna ve třech laboratořích i v expozicích společně zamyslí nad tím, jakou rozmanitost a přírodní bohatství naše planeta nabízí a jak se šetrně chovat k jejím zdrojům.

iq TZ iQL DenZeme 2004241
Foto: iQLANDIA

Naše planeta je úžasná a v iQLANDII pro ni připravují pořádnou oslavu, a to v předstihu již v sobotu, i když Den Země připadá až na 22. dubna. Návštěvníci v rámci oslav Dne Země v iQLANDII prozkoumají nekonečné možnosti, jak se můžeme starat o naši Zemi lépe a zodpovědněji. Pro děti a dospělé jsou připravené aktivity, které pobaví, vzdělají a inspirují k aktivní ochraně naší modré planety. Program poté bude pokračovat i pro školy, a to 23. dubna.

iQLANDIA se dlouhodobě zabývá udržitelností a vysvětlováním procesů, které probíhají v přírodě. „Je pro nás důležité, aby lidé pochopili, jak vlastně věci na Zemi fungují a jak je pro nás planeta Země důležitá,“ vysvětluje Šárka Votrubcová, vedoucí laboratoře liberecké iQLANDIE.

Nejpočetnější a nejrůznorodější skupinou živočichů na naší planetě je hmyz. „V jedné z laboratoří prozkoumáme pomocí moderních mikroskopů různé zajímavosti a detaily z jejich anatomie a vyrobíme si také vlastní hotel pro hmyzí kamarády. Druhá laboratoř bude věnovaná rostlinné říši. Konkrétně mechům a jejich schopnosti zadržovat vodu v krajině, řasám, fotosyntéze a zkoumání zeleného rostlinného barviva – chlorofylu. Pomocí experimentů se suchým ledem si vysvětlíme vliv oxidu uhličitého na oteplování planety, prozkoumáme alternativní zdroje energie a budeme se věnovat i čistotě vody a hospodaření s jejími zdroji,“ popisuje zajímavý program Šárka Votrubcová. Pokud to počasí dovolí, na střeše iQLANDIE připraví i astronomické dalekohledy, se kterými mohou návštěvníci prozkoumat povrch slunce.

Těšit se můžete i na iQTERRALONU - obrovský nafukovací model Země o velikosti 5,5 m, který bude umístěn před iQLANDIÍ.

Podrobnosti:

Kdy: 20. dubna 2024, 13:00 - 16:00

Vstupné: Bez poplatku, v rámci standardního vstupu

TZ/Veronika Slavíková