Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Oslavy Ještědu odhalí nepřístupná místa a přinesou muziku i divadlo. Borci tradičně vynesou sudy 

03. 09. 2019 | 0:00

Muzika, divadlo, kouzla, ale i sportovní aktivity včetně populárního vynášení sudů s pivem na vrchol, k tomu možnost prohlédnout si běžně nepřístupná místa horského hotelu a vysílače — to vše korunováno nádherným výhledem z výšky 1012 metrů nad mořem.

jestedoslava4TV
Zázemí televizního vysílače se veřejnosti otevírá jen 1x ročně. Archivní foto A. Irma

Tak budou vypadat Oslavy Ještědu, které se uskuteční v sobotu 14. září v areálu této významné stavby. Letos slaví Ještěd už 46. narozeniny; tato originální stavba architekta Karla Hubáčka byla oceněna Mezinárodní unií architektů, je národní kulturní památkou a současně stavbou 20. století.

„Oslavy Ještědu se staly tradiční akcí, kterou využívají celé rodiny z širokého okolí k návštěvě této památky. Spojení prohlídky „mozku“ vysílače, kulturního programu a akcí pro děti zájemce láká. Ještěd pravidelně v době oslav navštíví tisíce lidí,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Technické zázemí vysílače Českých Radiokomunikací se otevírá návštěvníkům vždy jen jednou do roka, právě v rámci těchto oslav. Nahlédnout bude možné i do designových interiérů hotelu a restaurace, které se postupně vrací do své původní podoby z roku 1973, kdy zahájil Ještěd provoz.

V tento den je také možné si projít také strojovnu kabinové lanovky, stanici horské služby i areál skokanských můstků, kde kromě prohlídek s průvodcem proběhne mistrovství republiky ve skoku na lyžích.

Odvážlivci poměří své síly při tradičním závodu ve vynášení sudů na vrchol Ještědu. Startuje se v 10 hodin od dolní stanice lanovky a cíl je na Ještědu. Soutěží se ve čtyřech kategoriích — muži vynášejí třicetilitrové a padesátilitrové sudy, ženy a dorost patnáctilitrové. Krom toho mohou také v otevřené kategorii matky a otcové nést v krosně nahoru děti.

archivní foto: Artur Irma

I letos uchystali pořadatelé pestrý hudební program. Na své si přijdou milovníci všech žánrů. V 10.30 zahájí kapela Ajeto Glass Dixieland, která zahraje v neworleanském stylu osvědčené dixielandové písničky. Převzaté písně z české i zahraniční hudební scény přednese krkonošská multižánrová skupina S(nad)Váhou a vrcholem letošních oslav bude od 17 hodin vystoupení liberecké kapely ATMO Music.

Nebudou chybět ani akce pro děti. Divadelní představení sehrají Divadlo na Kliku a loutkové divadlo Kozlík v hotelové restauraci. Tancování a zpívání si připraví Anna Pávková při své Pohádkové a Indiánské show. Přijede i kouzelník a iluzionista Pavel Dolejška, se kterým si bude možno užít Školu kouzel plnou zábavných triků, kouzel a zábavných iluzí na venkovním pódiu od 12.00 a 15.30.

V dolním areálu na Beranově cestě budou pro děti připravené outdoorové aktivity – lukostřelba, překážková dráha, hod na koš či střelba na branku. Na stánku Libereckého kraje pak budou k vyzvednutí hrací karty, za jejichž vyplnění děti dostanou v hotelu Ještěd odměnu.

Science centrum iQLANDIA si pro návštěvníky připraví nově badatelský workshop v kriminalisticko-detektivním duchu, během kterého se budou snímat otisky prstů z předmětů, vyplňovat daktyloskopická karta, prozkoumávat povrch nábojnice nebo tvořit odlitek stopy. Nebudou ale chybět ani oblíbené interaktivní exponáty.

archivní foto

U stánku Policie České republiky si návštěvníci budou moci prohlédnout nejen technické vybavení a výstroj policisty, ale i policejní vůz.

Podrobný program akce je k vidění na webu www.jestedliberec.cz.

LK/Jan Mikulička