Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Petici za obnovu bazénu ve Františkově podepsaly stovky lidí, radnice s rekonstrukcí nepočítá

18. 10. 2021 | 17:16

Petici za obnovu bazénu v základní škole ve Františkově v Liberci podepsalo zatím zhruba 300 až 400 lidí. ČTK to dnes řekl jeden z organizátorů petice Pavel Felgr. Nově je petice i na internetu. Podle Felgra nyní organizátoři připravují také studii k rekonstrukci bazénu, který město uzavřelo kvůli havarijnímu stavu v roce 2009. S jeho obnovou zatím radnice nepočítá. Náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj) dnes ČTK řekl, že připravují variantu přeměny tohoto prostoru na třídy. Rozhodnout ale bude muset podle něj zřejmě až příští vedení města, jež vzejde za rok z komunálních voleb.

plavání swimming-933217 1280
Ilustrační foto

Podle Felgra petici organizují, aby zjistili, zda lidé chtějí mít opět funkční pětadvacetimetrový bazén v ZŠ Švermova. "Abychom věděli, zda je to pro ně důležité," řekl dnes ČTK. Zatím má pocit, že obyvatelé, a to nejen z Františkova, obnovu bazénu podporují. Uvítaly by to i plavecké kluby. Felgr předpokládá, že studie by mohla být hotová do ledna příštího roku. "Potom bychom ji chtěli představit vedení města a udělat i nějaký seminář," řekl. Studie by měla sloužit i jako podklad pro případné vypracování projektové dokumentace.

Radnice před několika lety obnovu bazénu na ŽS Švermova zvažovala s tím, že by sloužil jako náhradní po dobu uzavření městského plaveckého stadionu, který čeká rekonstrukce zhruba za 800 milionů korun. Nakonec ale od tohoto plánu ustoupila. Zdůvodnila to tehdy odhadovanými vysokými náklady na opravu školního bazénu mezi 70 až 80 miliony i obavou z toho, že by ji nestihla provést před zahájením opravy městského bazénu. Ta je ale nadále ve stadiu příprav a začne zřejmě nejdřív v roce 2023. Plavecký stadion by po dobu oprav měl být zavřený 18 měsíců. I proto Felgr míní, že rekonstrukce školního bazénu má stále smysl. "Počítáme, že podle propočtů na jiných bazénech, které opravovala firma, co nám dělá studii, tak že bychom se mohli pohybovat kolem 55 milionů korun. Není potřeba rozšiřovat ani prohlubovat bazén a celá realizace by se dala stihnout v horizontu tří čtyř měsíců," dodal.

Pro bývalý školní bazén hledalo město v minulých letech jiné využití, vše ale zůstalo jen v rovině úvah. "Nikdy žádná varianta nedopadla, protože ten prostor je specifický," řekl náměstek primátora pro školství. Podle něj se poslední dva roky zabývají tím přeměnit ho na šest školních tříd, což by pomohlo vyřešit nedostatečnou kapacitu škol v oblasti za nádražím zahrnující spádové obvody pro ZŠ Barvířská, ZŠ U Školy, ZŠ Ještědská, ZŠ Ostašov a ZŠ Švermova. "Jediná rozšířitelná škola je Švermova a jediná její možná rozvojová plocha je v tom bazénu," uvedl Langr. V plánu je podle něj sice ještě kompletní přestavba ZŠ Ještědské, ta si ale vyžádá 160 milionů korun a není reálné, že by se dělala v nejbližších letech. Přeměna prostoru bazénu na třídy v ZŠ Švermova ale také není zatím ani projektově připravena, i proto náměstek míní, že rozhodnutí o využití tohoto prostoru bude na novém vedení města.

čtk