Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Plazmu na aferetickém sále krajské nemocnice může darovat každý zdravý člověk ve věku od 18 do 60 let  

28. 02. 2024 | 8:03

Chystáte se darovat krevní plazmu na transfuzním oddělení Krajské nemocnice Liberec? Pokud ano, těší se na vás nejen personál, ale také krásná nová odběrová křesla na tzv. aferetickém sále.

PlasmaNew
Foto: FB Krajská nemocnice Liberec

A proč darovat plazmu? Plazma je tekutá složka krve obsahující celou řadu životně důležitých bílkovin, protilátek a faktorů krevního srážení, které nelze vyrobit jiným způsobem než z darované plazmy dárců. Na transfuzním oddělení odebíráme plazmu na speciálních moderních přístrojích, tzv. separátorech.

Využití plazmy je dvojí:

1) může být podána pacientovi přímo do žíly, například v případě rozsáhlých popálenin, při masivním krvácení u těžkých úrazů nebo operací, při onemocnění jater a podobně

2) může být dále zpracována na moderní léky - koncentráty bílkovin obsažených v plazmě. Nejvíce se využívají směsi protilátek pro pacienty s poruchou obranyschopnosti, koncentráty protilátek aplikované při těžkých infekcích, bílkoviny krevního srážení pro léčbu jejich vrozeného nebo získaného nedostatku – např. hemofilie, albumin pro zlepšení hojení ran a proti otokům.

V obou případech pomůžete darováním plazmy zachránit lidské životy!

Plazmu u nás může darovat každý zdravý člověk ve věku od 18 do 60 let. Předpokladem k dárcovství krevní plazmy je dobrý stav žil na rukách. Plazmu lze odebírat jednou za 2 týdny.

K odběru se můžete objednávat on-line na našich webových stránkách na určitý den a čas, který vám bude nejvíce vyhovovat. Odběry plazmy můžete střídat s odběry plné krve.

Více informací najdete na https://www.nemlib.cz/darovani-krve/ nebo na tel. čísle 800 100 091.

Zdroj: FB Krajská nemocnice Liberec