Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Po ceremonii bude trvale zapůjčený český svitek Tóry slavnostně vnesen do liberecké synagogy

21. 10. 2024 | 14:36

Oznamujeme, že v sobotu 2. listopadu 2024 od 9:30 hodin proběhne v Krajské vědecké knihovně v Liberci slavnostní ceremonie k trvalému zapůjčení českého svitku Tóry z prestižní sbírky Memorial Scrolls Trust (MST) Židovské obci Liberec, jejíž předseda Michal Hron a rabín David Maxa jej převezmou z rukou předsedy MST Jeffreyho Ohrensteina.

toraSvitky
Foto z https://mstshop.org (Memorial Scrolls Trust).

Po ceremonii bude svitek Tóry slavnostně vnesen do liberecké synagogy. Rabín David Maxa k historii svitku uvádí: „Svitek č. 108, který byl napsán v polovině 18. století, pochází z Nymburka, kde sloužil místní židovské komunitě až do roku 1942, kdy židovské obce na území Protektorátu Čechy a Morava zaslaly své liturgické předměty a knihy do Prahy, kde byly uskladněny a katalogizovány Ústředním židovským muzeem. Tak se do Prahy dostalo více než 212 000 artefaktů, mezi nimiž bylo i 1 800 svitků Tóry.“

Na rozdíl od většiny lidí, kteří z nich četli, se svitkům podařilo přečkat válku i skladování během komunistického režimu ve špatných podmínkách zruinované synagogy v pražské čtvrti Michle. V 60. letech se komunistické úřady nakonec rozhodly většinu svitků odprodat do zahraničí. Díky velkorysosti filantropa Ralpha Yablona se v roce 1964 dostalo 1 564 svitků Tóry do Westminster Synagogue v Londýně, kde byla za účelem jejich správy založena organizace Memorial Scrolls Trust. Svitky Tóry byly opraveny a začaly být zapůjčovány do židovských komunit a organizací po celém světě. Svitky nejsou nikdy prodávány, ale poskytnuty k užívání na dobu existence jejich držitelů.

„Svitek Tóry č. 108 již není způsobilý k rituálnímu použití, ale v naší synagoze bude vystaven jako historický a kulturní artefakt a bude rovněž sloužit ke vzdělávacím účelům. Návrat svitku symbolizuje obnovu a růst prestiže naší židovské obce. Již dříve byly jiné české svitky ze sbírky Memorial Scrolls Trust trvale zapůjčeny židovské komunitě Ec chajim v Praze a Židovské obci Olomouc,“ vysvětluje předseda obce Michal Hron.

Akci pořádá Židovská obec Liberec ve spolupráci s Memorial Scrolls Trust, Světovou unií progresivního judaismu a Krajskou vědeckou knihovnou Liberec.

Za Židovskou obec Liberec Michal Hron, předseda a David Maxa, rabín