Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podmínku až 11 let vězení navrhla státní zástupkyně pro obžalované z výroby a prodeje pervitinu

25. 07. 2024 | 12:27

Tresty od podmínky po 11 let vězení navrhla dnes státní zástupkyně u Krajského soudu v Liberci pro šest obžalovaných v rozsáhlém případu výroby a prodeje pervitinu, jenž je spojený s tímto městem. Obhajoba chce mírnější tresty. Rozsudek vynese soud dnes odpoledne.

soud Okresní soud Liberec, severovýchodní pohled
Ilustrační foto

Podle obžaloby vyrobila skupina kolem Michala Votavy od září 2022 do srpna 2023 v Liberci a okolí bezmála deset kilogramů metamfetaminu, jehož prodejem mohla získat zhruba deset milionů korun, a měla k dispozici suroviny k výrobě zhruba stejného množství této drogy. Hlavním aktérům hrozí až 18 let vězení. Před soudem stanulo 11 lidí. Z nich rozsudek uslyší dnes ti obžalovaní, kteří prohlásili vinu a není nutné další dokazování. Pro ostatní bude soud pokračovat v září, což platí i pro Votavu. Ten se u soudu k drogové činnost přiznal jen částečně, odmítl ale, že by šlo o organizovanou skupinu, která si nechala vozit léky k výrobě metamfetaminu z Polska. Právě kvůli tomu mu hrozí trest od deseti do 18 let.

Podle obžaloby suroviny k výrobě pervitinu získával drogový gang částečně z Polska, což v prohlášení viny uznali i někteří obžalovaní. Pervitin následně vyráběli členové skupiny v podomácku zhotovené laboratoři na různých místech po Liberci, v Proseči nad Nisou nebo v chatě u nádrže Fojtka v Mníšku. Vařiči se střídali, bylo jich pět.

Nejpřísnější trest, 11 let vězení, dnes státní zástupkyně Petra Pazderková navrhla pro třiapadesátiletého Martina Hendrycha. V jeho případě by šlo o trest souhrnný, neboť za jinou drogovou činnost ho soud před čtvrt rokem potrestal osmi lety vězení. Podle obhájkyně ale návrh Pazderkové nedostatečně zohledňuje jeho přiznání před soudem. Navíc argumentovala tím, že Hendrychovým motivem pro vaření drog nebyla ziskuchtivost, ale snaha finančně pomoci malému chlapci jeho známé. Navrhla tak, aby mu soud uložil devítileté vězení.

Desetiletý trest chce státní zástupkyně pro drogového recidivistu Jana Krčka a 7,5 roku vězení pro Luboše Smrčka, jenž byl v minulosti za drogové delikty také trestán a je v podmínce. Jeho obhájce pro něj navrhl tříletý trest, argumentoval tím, že jeho klient tím řešil těžkou životní situaci. Smrček měl kvůli předchozím dluhům vysoké exekuční srážky z platu a po zranění ruky nedostatek peněz řešil tím, že se zadlužil u Votavy. Aby vše splatil, začal vařit pervitin. U soudu to dnes Smrček označil za chybu. "Zaplatil jsem z toho exekuce, dluhy, ale vím, že to nebyla šťastná cesta. Vím, že mám být potrestaný," dodal.

V případu jsou dva spolupracující obvinění, kteří výrazně při vyšetřování pomohli, což státní zástupkyně zohlednila. Oběma hrozilo 18 let. Pro Jaroslava Ižófa navrhla šestiletý trest a pro Poláka Daniela Stefana Smólkowského 4,5 roku vězení. I pro ně ale chtějí obhájci ještě nižší tresty. Roční podmíněný trest se zkušební dobou na dva roky navrhla Pazderková pro Ižófovu družku Gabrielu Šoltovou, jež se na výrobě drog podílela okrajově.

čtk