Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pořadatelé libereckého veletrhu práce a vzdělávání EDUCA čekají 45 tisíc účastníků. Uskuteční se od 10. do 16. října

18. 09. 2022 | 12:33

Rekordních 45.000 účastníků očekávají letos organizátoři libereckého veletrhu práce a vzdělávání EDUCA. Letošní 16. ročník se uskuteční od 10. do 16. října v Liberci, ale i na dalších místech Libereckého kraje. Už loni se akce z původních tří dnů rozrostla na celý týden a stejně je program koncipovaný i v letošním roce, řekl uprostřed týdne novinářům za organizátory Lukáš Přinda, jednatel společnosti SFM Liberec.

educa2015
Aréna a Educa k sobě patří už 16 let. Archivní foto

Centrem programu bude tradičně liberecká Home Credit Arena, kde se budou od 13. do 15. října prezentovat školy i zaměstnavatelé nejen z Libereckého kraje. Aktuálně je přihlášeno 54 škol a 45 firem a dalších organizací. "Loni ten program v aréně navštívilo 22.000 lidí, ale vzhledem k tomu, že my jsme se už dostali mimo arénu, dostali jsme se vlastně do celého kraje a Liberce, tak na všechny aktivity, které jsou spojeny s Educa weekem, předpokládáme přes 45.000 lidí návštěvnost. A to nepočítám on-line," doplnil Přinda.

Veletrh EDUCA patří k největším akcím svého druhu v Česku, poslední dva ročníky ale poznamenala koronavirová pandemie a s ní spojená omezení. V roce 2020 se veletrh živě vůbec uskutečnit nemohl, a tak ho organizátoři přesunuli do on-line prostředí. Loni už se Educa online stala stabilní součástí programu. I letos budou už od 1. října až do konce března na webových stránkách www.educaliberec.cz veškeré informace a novinky veletrhu a také katalog jednotlivých firem a škol. "Aby žáci osmých a devátých tříd měli, kam nahlédnout, až se budou rozhodovat o výběru střední školy," dodal Přinda.

Novinkou letošního ročníku je akce Educa event, která nabízí nejen vzdělávací, ale i odborný program. V průběhu celého týdne nabídne přednášky, konference a workshopy na různá témata, především z oblasti vzdělávání a osobnostního rozvoje. Kromě jiného nabídne přednášku "Etiketa ve zkratce", kterou povede známý mistr etikety Ladislav Špaček. Připravena je také třeba konference pro pedagogy a zástupce škol zaměřená na informační technologie a digitalizaci školního vzdělávacího programu.

Educa kids pak nabídne program pro nejmenší, jehož cílem je hravou formou vzbudit zájem o vzdělávání u dětí. Pro žáky druhého stupně základních škol, kteří se rozhodují pro budoucí povolání, jsou v rámci programu Educa visit připraveny exkurze do vybraných firem. "EDUCA patří k významnými akcím, které Liberecký kraj každoročně podporuje. Je to určitě skvělá příležitost se porozhlédnout po pracovním trhu," dodal liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

čtk