Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Prázdnou budovu Skloexportu chce kraj upravit pro uprchlíky z Ukrajiny do června

04. 04. 2022 | 15:31

AKTUALIZOVÁNO: Léta prázdnou budovu Skloexportu u vlakového nádraží v Liberci by chtěl Liberecký kraj připravit pro ukrajinské uprchlíky do června. Dlouhodobé ubytování by tam po úpravách mohlo získat kolem 500 lidí, vyžádá si to ale investici nejméně za 35 milionů korun. Vedení kraje chce jednat s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových o převodu budovy od státu na kraj. Aby kraj neinvestoval do cizí budovy, řekl dnes po jednání krizového štábu novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

skloexportbudova1irma d
Foto: Artur Irma

Sedmipodlažní budovu Skloexportu postavili na rohu ulic Žitavské a 1. máje v letech 1928 až 1930 pro daňovou a celní správu. Světově proslulý exportér českého skla ji získal v době komunistického režimu, firma zkrachovala ve druhé polovině 90. let. Stát budovu převzal v roce 2001, využití pro ni ale nemá a nepodařilo se pro ni najít ani kupce. Poslední nájemci opustili objekt v roce 2009. Stát ji za 67 milionů korun nabídl Liberci, zastupitelé to ale odmítli, náklady na kompletní rekonstrukci se totiž odhadují nejméně na půl miliardy korun.

"Skloexportem bychom rádi nahradili kapacity, které máme nasmlouvané do 30. června a nepodaří se je prodloužit, to znamená, že bychom tam rádi během dvou měsíců začali kapacitu dávat k dispozici," řekl Půta. Do poloviny dubna chce vedení kraje do rady předložit materiál rekonstrukce a využití budovy. "Myslíme si, že i kdyby se začali uprchlíci pomalu vracet do svých domovů, tak bude určitě nějaká skupina potřebovat vydržet na území České republiky déle, protože se řada z nich nebude mít kam vrátit," dodal hejtman.

S vybavením ubytovacích kapacit pro uprchlíky pomohla podle hejtmana veřejnost, ale také firmy. Lidé mohou pomoci i finančně. Kraj pro pomoc zřídil u Komerční banky transparentní účet "Liberecký kraj Ukrajině" 777240222/0100, na kterém se zatím vybralo 183.278 korun. "Peníze z tohoto účtu přímo pomohou rodinám a osobám prchajícím před válkou z Ukrajiny. Přispívat může každý, včetně firem, které se do pomoci často chtějí zapojit, ale nevědí jak," řekl hejtman.

Liberecký kraj má aktuálně podle Půty nasmlouvaných 495 ubytovatelů a k dispozici má díky tomu volnou ubytovací kapacitu pro 2030 uprchlíků, což by mělo v nejbližších týdnech stačit. I proto zatím pozastavil přípravu takzvaného buňkového městečka. "Hledáme vhodné lokality a budeme vyčkávat, jak se ta situace vyvine v dalších týdnech," řekl hejtman. V záloze si podle něj kraj ponechá budovu Kulturního centra v Lidových sadech v Liberci, kde by bylo možné v nejnutnějším případě dočasně ubytovat až stovku uprchlíků.

Od 1. března, kdy se v Liberci otevřelo asistenční centrum pomoci, jím prošlo 9308 uprchlíků z Ukrajiny. "Pro 2533 bylo zajištěno ubytování," doplnil ředitel hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Hadrbolec. Počty příchozích ale klesají, za poslední týden v centru odbavili 771 lidí, to je o třetinu méně než před týdnem. "Denně je to v průměru kolem stovky lidí," dodal. Zkrátila se proto doba fungování centra, kde lze teď doklady vyřídit od 07:00 do 21:00. Příchozí mimo tuto dobu mají podle Hadrbolce možnost v centru přespat a vše vyřídit ráno.

čtk