Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Před sobotní sbírkou jsou regály i mrazáky Potravinové banky v Liberci téměř prázdné

10. 11. 2022 | 18:39

Několik balení trvanlivého mléka, nějaká mouka, pár balení těstovin a poslední konzervy, před sobotní celonárodní sbírkou jsou regály Potravinové banky Libereckého kraje téměř prázdné. Chybí úplně všechno, řekla dnes ČTK Barbora Šolková z liberecké banky.

potravinovabanka122
Foto Artur Irma, dole ve fotogalerii "dříve - nyní". Pro srovnání, jak je to letos a jak to bylo v r. 2013.

Věří, že stejně jako v minulosti lidé pomohou prázdné regály naplnit trvanlivými potravinami. Loňská podzimní sbírka liberecké bance zajistila rekordních 27,727 tun potravin a drogistického zboží.

Trvanlivé potraviny potřebuje podle Šolkové banka do balíčků, které připravuje pro potřebné. "Do těch balíčků dáváme hlavně trvanlivé potraviny, jsou to věci, ze kterých mohou lidé uvařit plnohodnotná jídla - těstoviny, olej, mléko, mouky, rýže, luštěniny, ale samozřejmě také masové nebo zeleninové konzervy. Jsou to věci, které mohou mít doma, vařit z toho a vydrží jim to nějaký delší čas," uvedla. Z drogerie jsou podle ní třeba věci každodenní potřeby, jako jsou šampony, sprchové gely, kartáčky na zuby a pasty, a to i pro děti.

"My se před sbírkou snažíme, aby byly regály prázdné, při minulé sbírce nám za ten den přišlo 20 tun potravin a my je potřebujeme mít kam dát. Zároveň hlídáme expirační lhůty, potraviny, kterým expirační lhůta dochází, se samozřejmě snažíme vyexpedovat, abychom je nemuseli likvidovat, ale aby se z nich někdo najedl," doplnila Šolková. Kvůli nedostatku trvanlivých potravin jsou teď podle ní balíčky menší, ale pomáhají dodávky čerstvých potravin, které banka získává přímo od obchodníků.

Do konce letošního října rozdělila liberecká potravinová banka potřebným 274 tun potravin, z toho zhruba 50 tun byly trvanlivé potraviny a 224 tun bylo čerstvých potravin jako pečivo, ovoce a zelenina nebo mléčné výrobky. "Čerstvých potravin máme opravdu hodně, snažíme se síť našich dodavatelů rozšiřovat, narůstající množství čerstvých potravin, kterým končí trvanlivost, si vysvětlujeme i tím, že jak se zdražuje, tak lidé méně nakupují, a těm obchodům toho víc zbývá," řekla Šolková.

V potravinové bance doufají, že přes rostoucí ceny pomohou lidé prázdné reály naplnit. "Zároveň jsme nohama na zemi, víme, že část prodejen z letošní sbírky odstoupila, protože si řeší vlastní, takže čekáme, že ten objem bude menší. Zároveň doufáme, že lidé budu nakupovat, protože je to taková jednoduchá forma pomoci - nakoupím potraviny a předám je za pokladnou dobrovolníkovi, nestojí to žádný čas navíc a můžu odejít s dobrým pocitem, že jsem pomohl," dodala. Přispět je možné i prostřednictvím některých e-shopů.

Potravinová banka v Liberci funguje od poloviny roku 2013, byla čtvrtou, která v zemi vznikla. Spolupracuje se 60 organizacemi, jejichž prostřednictvím potraviny a drogistické zboží rozděluje potřebným. "Jsou mezi nimi různé charity, azylové domy, ale také dětské domovy nebo sociální odbory měst," řekl ČTK ředitel Josef Vlček. Loni se podle něj prostřednictvím banky rozdělilo 343 tun potravin a drogistického zboží, o polovinu víc než v roce 2020.

čtk