Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přes 120 červených látkových květů zasadili před rektorátem univerzity a dalších 150 v parku Paměti národa

11. 11. 2022 | 15:13

Umělé vlčí máky připomínají ode dneška na dvou místech v Liberci válečné veterány. Zasadili je do země zástupci města, kraje i studenti. Přes 120 červených látkových květů je před rektorátem univerzity a dalších 150 v parku Paměti národa v Jablonecké ulici nedaleko centra města. V Liberci se vlčí máky sázely druhým rokem, řekla dnes ČTK za organizátory akce ředitelka Paměti národa Severní Čechy Michaela Pavlátová.

máky
Foto z FB Liberec.cz

Na sázení do parku dnes přišel i Jan Šolc, filozof a někdejší poradce prezidenta Václava Havla. Podobné akce mají podle něj smysl. "Je potřeba tím malým příspěvkem, přístupem proti válce vystupovat. Málokdy je válka spravedlivá," řekl dnes Šolc ČTK. Za výjimku považuje současný boj Ukrajinců, kteří se od konce února brání ruské invazi. "Válka Ukrajinců je spravedlivá," dodal.

Foto FB Liberecký kraj.

Den válečných veteránů se slaví jako připomínka 11. listopadu 1918, kdy bylo podepsáno příměří a ukončeny boje první světové války. Symbolem se stal vlčí mák, květina, která jako první vyrostla na polích zničených při bojích a na hrobech padlých vojáků. Jako Den veteránů se slaví 11. listopad od roku 1954, Česká republika se poprvé připojila v roce 2001.

Vysazování umělých vlčích máků organizuje po celé zemi nezisková organizace Post Bellum v rámci veřejné sbírky na pomoc lidem, kteří nasadili své životy za svobodu a demokracii a taktéž na další dokumentování jejich příběhů. "Za dva týdny měsíce listopadu jsme od 1680 dárců získali téměř 300.000 korun z celé republiky," dodala Pavlátová. Sbírka pokračuje, cílem je získat tři miliony korun.

čtk