Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pro projekt na podporu lidí v bytové nouzi je v Liberci problém sehnat byty

18. 03. 2024 | 19:33

Pro loni zahájený projekt na podporu lidí v bytové nouzi v Liberci je problém najít volné soukromé byty, zatímco zájemců o ubytování je nadbytek. Za první rok fungování tříletého projektu sehnala obecně prospěšná společnost Návrat nájemní bydlení v Liberci pro sedm rodin. Jejím cílem je úspěšně získat byt alespoň pro 20 domácností, žadatelů má už nyní 80. V tiskové zprávě o tom dnes informoval ředitel Návratu a koordinátor projektu Robert Prade.

byt chair
Ilustrační foto

Návrat, který v Liberci provozuje dva azylové domy, na tříletý projekt Garantované bydlení Liberec získal evropskou dotaci 14 milionů korun. Zatímco zájemců o nájemní bydlení v tomto projektu má dostatek, problém je najít pro ně volné byty k pronájmu. "Stále se nám nepodařilo celou myšlenku představit dostatečnému počtu přímých majitelů bytů, proniknout k nim přes realitní kanceláře není jednoduché. Přitom myslíme, že jim máme co nabídnout. Setkali jsme se i s kritikou, že zabydlujeme v bytech uprchlíky, přitom náš projekt podporuje lidi s dlouhodobou vazbou na Liberec," uvedl Prade.

Zatím byli podle něj úspěšní při shánění bytů pro sedm domácností. "Všechny si svůj byt udržely, řádně o něj pečují a samozřejmě platí nájem. Jeden z klientů pár měsíců po nastěhování bohužel zemřel, ale takový je život. Majitel bytu s námi spolupracuje dál. Pomohli jsme tedy s řešením celé záležitosti a byt připravili pro nového nájemníka, kterého jsme nedávno nastěhovali. Zároveň jsme uhradili dluh na nájemném, který v mezidobí vznikl. I toto je benefit, který umíme majitelům bytů nabídnout," řekl ředitel Návratu.

Obdobný projekt jako Návrat před několika týdny zahájila v Liberci i místni radnice prostřednictvím nové nájemní agentury. Město se ale rozhodlo jít mírně odlišnou cestou než Návrat, kdy si byt pronajme od majitele a teprve poté pro něj hledá vhodného nájemníka s tím, že na sebe bere veškerá rizika spojená s jeho bydlením. Výše nájemného u bytů s touto garancí je zhruba 20 procent pod tržním nájemným.

"My stavíme na standardních nájemních smlouvách za běžné nájemné stanovené majitelem a majitel je i ten, kdo má poslední slovo ve výběru nájemníka," řekl Prade. I přes odlišnosti mají podle něj oba projekty stejné výhody. "Garance včas zaplaceného nájmu, péče o byt, podpora nájemníků, aby vše kolem bydlení řádně zvládli," dodal Prade.

Také radnice na zahájení činnosti své nájemní agentury získala dotaci, a to 8,7 milionu korun z Operačního programu Zaměstnanost plus. Jde opět o tříletý projekt, do něhož město přidá ze svého skoro milion korun. V tomto projektu chce Liberec nájemníky obsadit minimálně 18 bytů. Náměstek primátora Jan Hruška (Piráti) dnes ČTK řekl, že smlouvu mají podepsanou zatím s jedním majitelem bytu a další se připravují.

čtk