Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pro smírné řešení s firmou Interma byty se většina v zastupitelstvu nenašla, Starostové byli proti všem

01. 04. 2022 | 10:23

AKTUALIZOVÁNO: Soudní spor Liberce s firmou Interma byty ohledně vlastnictví bytů bude pokračovat. Jde o společný projekt výstavby zhruba 250 bytů v šesti domech starý více než 20 let. Ke schválení možného řešení včera v zastupitelstvu chyběl jeden hlas. Proti bylo uskupení vládnoucích Starostů pro Liberecký kraj, jež má v 39členném zastupitelstvu 16 mandátů, a jeden ze zastupitelů zvolený za ANO. Tři další zastupitelé chyběli.

bytyproblemF
ilustrační archivní foto

"Myslím si, že teď mohou nastat dva scénáře. Jedním z nich je, že se začneme věnovat nějakým způsobem přípravě toho řešení, ačkoli schváleno nebylo, a budu se snažit ho nějakým způsobem představit, pokud se na tom dohodnu s většinou členů pracovní skupiny. A druhá možnost je taková, že Interma byty s námi už jednat nebude," řekl ČTK radní Petr Židek (ODS), který návrh možného modelu řešení předkládal. To spočívalo v tom, že Liberec by měl byty k dispozici pro sociální bydlení ještě minimálně dalších 12 let a poté by se jejich výlučným vlastníkem stala společnost Interma byty. Toto řešení dnes mělo podporu všech stran v zastupitelstvu s výjimkou starostů.

S tímto modelem vypořádání přišla i Interma byty už na začátku sporu. Čtvrtečním rozhodnutím zastupitelstva je předseda představenstva Interma byty Slavomír Moleš zklamán. "Protože jsme věřili, že po tom prvoinstančním soudu, který dopadl určitou patovou situací, že předkládáme návrh, který umožní oběma stranám dojít k nějakému konsenzu, který bude výhodný i pro město," řekl Moleš ČTK.

Prvoinstanční soud rozhodl o tom, že u dvou domů je nárok firmy oprávněný a u dalších čtyř ho zamítl. Zatímco město se odvolání vzdalo, Interma rozsudek napadla. "Odvolání jsme podali. Pevně věřím, že vyhrajeme," řekl. V dohodu se současným vedením města moc nevěří. "Asi je to postavené tak, že toto vedení města se tím nechce zabývat a posouvá to do dalších období," dodal.

Spor se týká domů v ulici U Sila. Město se na jejich výstavbě dohodlo s Intermou byty v 90. letech minulého století, stavělo se na pozemcích firmy. Na výstavbě se radnice podílela více než 82 miliony korun, jež získala jako státní dotaci. Interma přidala ze svého přes 123 milionů. Město díky svému podílu mělo právo rozhodovat o obsazení více než stovky bytů, pro ně navíc platilo regulované nájemné. Zároveň se zavázalo, že 20 let od postavení domů převede svůj podíl na Intermu za korunu. Současné vedení města, zejména uskupení starostů, ale tuto dohodu zpochybnilo a smlouvu považuje za neplatnou. Zdůvodnilo to řadou právních vad a za hlavní pochybení označilo, že smlouvu o převodu neprojednalo zastupitelstvo a záměr nezveřejnilo na úřední desce.

Primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) ČTK řekl, že nadále existuje platný návrh z rady města z února 2020 spočívající ve vypořádání spoluvlastnictví podle vložených financí. Městu by tak zůstalo zhruba 100 bytů a Intermě asi 150. "To řešení je sympatické v tom, že město může používat těch 100 bytů navždy na sociální bydlení. Naproti tomu ten dnešní návrh, který neprošel, je o tom, že po nějaké době deseti, 12 let by město nakonec nemělo nic," dodal primátor. Interma s rozdělením bytů nesouhlasí.

čtk

Vyjádření Petra Židka, které napsal na facebook:

Někdy se v zastupitelstvu podaří prosadit dobrou věc, a někdy ne. Včera jsme s kolegy (Šárka Prachařová, Jaromír Baxa, Jindrich Felcman) předkládali návrh modelu, který by nám pomohl vyřešit spor se společnosti Interma Byty. Ačkoli jsme v připraveném usnesení byli vstřícní k navrženým změnám ze strany SLK, nakonec návrh neprošel a nepřijali jsme žádné usnesení. Je to podle mne velká chyba, jelikož jsme chtěli nastavit nějaký směr, aby bylo jasné, že se chceme dohodnout a nechceme drahé a vleklé soudní spory, které nás ve finále mohou připravit o možnost využívat 250 bytů pro sociální bydlení. Nechápu to o víc, že jsme chtěli schválit jen možný postup, nikoli nějakou finální smlouvu. Takže jsme problém jen odsunuli a necháme ho vyhnívat dál, což nepřinese nikomu nic.

Zdroj: FB Petr Židek