Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pro ubytování uprchlíků chce Liberecký kraj využít i prázdnou budovu Skloexportu. Na její zprovoznění by dal až 30 milionů

14. 03. 2022 | 14:21

Pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny chce Liberecký kraj využít i léta prázdnou budovu Skloexportu, která patří státu. Rozsáhlý areál v blízkosti vlakového a autobusového nádraží se stát marně snažil v minulosti prodat, je prázdný a chátrá. Místo by v něm po úpravách mohlo najít 350 až 400 uprchlíků, řekl po jednání krajského krizového štábu náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti). Budova je podle něj v lepším stavu, než čekali, úprava a dovybavení ale přijdou podle odhadů na 25 až 30 milionů korun.

skloexportbudova1irma
Foto: Artur Irma

Sedmipodlažní budovu Skloexportu postavili na rohu ulic Žitavské a 1. máje v letech 1928 až 1930 pro daňovou a celní správu. Světově proslulý exportér českého skla ho získal v době komunistického režimu, firma zkrachovala ve druhé polovině 90. let. Stát budovu převzal v roce 2001, využití pro ni ale nemá a nepodařilo se pro ni najít ani kupce. Poslední nájemci opustili objekt v roce 2009. Stát ji za 67 milionů korun nabídl Liberci, zastupitelé to ale odmítli, náklady na kompletní rekonstrukci se totiž odhadují nejméně na půl miliardy korun.

Zvenku budova bývalého Skloexportu vypadá slušně, uvnitř to je horší... Archivní foto SML

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) se mluví o přesunech uprchlíků do jednotlivých krajů, protože hlavně v Praze a středních Čechách ubytovací kapacity docházejí. Kraj by podle něj měl zajistit ubytování pro zhruba 6000 lidí. Zatím ale není nakloněn vybudování nějakého uprchlického tábora. "To je až ta poslední možnost, stát by měl především využít své vlastní objekty," zdůraznil. Kraj podle něj zmapoval vlastní zařízení a oslovil organizace a podniky, které tu vlastní ubytovací zařízení, případně rekreační objekty.

Půta ocenil pomoc liberecké univerzity, která vedle bývalé budovy kolejí ve Vesci nabídla k ubytování uprchlíků jednu ze šesti budov v areálu harcovských kolejí. "Rádi bychom kapacitu asi 400 lůžek měli k dispozici od příštího týdne. Bude to znamenat pro některé studenty, kteří nebydlí ve velké vzdálenosti od Liberce, dojíždění. A pro některé to bude znamenat, že nebudou mít jednolůžkové pokoje. Stejně využíváme na základě dohody už polovinu kapacity ubytování ve Vesci," řekl Půta.

Libereckým asistenčním centrem prošlo od 1. března, kdy se otevřelo, přes 5200 uprchlíků před válkou z Ukrajiny, většinou žen a dětí. "Ubytování jsme zajistili pro 1079 z nich," doplnil ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Hadrbolec. Zatímco zpočátku přicházeli hlavně lidé, kteří měli zajištěné ubytování, v posledních dnech už podle něj přibývá takových, kteří v Česku nikoho neznají a potřebují i bydlení.

čtk

Dole ve fotogalerii stav budovy v době, kdy si ji přišla prohlédnout delegace z města. Foto: SML