Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pro vznik nové čtvrti kolem Papírového náměstí vedení města zvolilo "formu soutěžního dialogu"

07. 01. 2022 | 19:28

Rada krajského města schválila první členy hodnotící komise včetně náhradníků pro připravovanou mezinárodní architektonickou soutěž na budoucí podobu Papírového náměstí v Liberci. Mezi schválenými zástupci budoucí komise jsou význačná jména, tvrdí tisková zpráva krajského města. Tady ta jména jsou:

papirak
Nynější podoba území, které se má zastavět novou čtvrtí.

Nezávislá část komise:
⦁    Ing. arch. Lukáš Kohl, architekt, spolumajitel developerské společnosti Doma je Doma
⦁    Ing. Štěpánka Šmídová, krajinářská architektka
⦁    Dipl. Ing. Peter Gero
⦁    Ing. arch. MgA. Osamu Okamura


Náhradníci řádných členů pro nezávislou část hodnotící komise:
− Ing. arch. Peter Štefek, architekt
− Ing. arch. Miroslava Zdražilová Ph. D., architektka

Závislá část komise:
− Ing. Jaroslav Zámečník, statutární město Liberec, primátor statutárního města Liberec
− Adam Lenert, vedoucí oddělení úřadu územního plánování
− Mgr. Jindřich Felcman, Ph.D., statutární město Liberec, člen Zastupitelstva města Liberec

Náhradníci řádných členů pro závislou část hodnotící komise:
− Ing. arch. Jiří Janďourek, statutární město Liberec, vedoucí odboru Kancelář architektury města Liberec

„Je to další fáze přípravy náročné mezinárodní soutěže, která bude pro město Liberec a jeho občany velmi důležitým rozhodnutím. Podobný formát architektonické soutěže neděláme každý rok, navíc u tak cenného území, jakým je právě Papírové náměstí. Proto nám velmi záleží na tom, aby soutěž byla připravována maximálně kvalitně a transparentně. Kolegové radní dostali k posouzení první sérii osobností, které mají v budoucí porotě zasednout. A to jak v její závislé, tak nezávislé části. Poprvé se vybraní porotci mají pracovně setkat už 11. ledna,“ řekl na tiskové konferenci primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Statutární město Liberec po dlouhých 20 letech bude vypisovat architektonickou soutěž, a to rovnou na jeden z nejzajímavějších a zároveň nejtěžších úkolů ve městě – oblast okolo tzv. Papíráku. Přestože se na toto území soustředilo již několik generací architektů, stále hledá svou budoucí podobu. Návrh nové čtvrti je skutečnou výzvou nejen pro účastníky, ale především pro samotné město, pro které představuje tato soutěž startovní čáru dlouhodobého úsilí.

I z toho důvodu se zástupci města rozhodli zvolit formu soutěžního dialogu, který umožňuje vzájemnou diskusi účastníků, odborné komise a expertů na konkrétní témata. Předmětem soutěžního dialogu je návrh urbanistického a funkčního řešení oblasti tzv. Papírového náměstí, která je v současnosti vnitřní periferií statutárního města Liberec. Výstupem by měla být celková představa rozvoje v podobě „masterplanu“, který vedle urbanisticko-architektonických principů představí i principy vedoucí k zajištění plánovaného užívání a regulaci městské i soukromé výstavby. Na jeho základě pak vznikne podrobná Územní studie řešeného území (sloužící i jako podklad pro změnu územního plánu) a architektonicko-krajinářský návrh Městských teras. Ten bude dále rozpracován do podoby kompletní projektové dokumentace a následné realizace.

LB/Jana Kodymová