Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Prodloužené vánoční prázdniny je třeba vnímat i z pohledu rodičů. Kde mají pořád brát volno?

07. 12. 2021 | 11:04

Liberecká ZŠ Lesní dá dětem delší volno přes Vánoce, i když ministerstvo školství neprodlouží prázdniny. Ředitel školy Jiří Dvořák jiné lepší řešení nevidí a slibuje si od toho, že tu budou moci od ledna učit normálně. Ředitelka liberecké ZŠ Husova Blanka Lukeš Reindlová současnou situaci ve školách přirovnala k chaosu, s ohledem na rodiče si ale není jistá, zda by se měly prodlužovat vánoční prázdniny. Náměstek primátora Liberce pro školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj - SLK) by školy předčasně nezavíral.

covidRouškyHOlky
ilustrační foto

"Nedá se to posoudit paušálně. V některých školách máme vyšší nemocnost pedagogů, jinde je to zanedbatelné," uvedl Langr pro ČTK. I on poukázal na to, že je třeba věc vnímat i z pohledu rodičů.

Na ZŠ Lesní výuku ukončí v pátek 17. prosince, tedy o tři pracovní dny dříve, než by měly ostatní školy. Od 20. do 22. prosince bude v provozu v ZŠ Lesní jen družina pro malé děti, jejichž rodiče to budou potřebovat. "Za situace, jakou máme ve škole, nevidím lepší řešení," uvedl dnes ředitel Dvořák pro ČTK. Situace se podle něj mění každý den. "Učíme jak se dá. I distančně nebo takovým tím hybridním způsobem, kdy půlka třídy je ve škole a půlka doma na kamerách. Pořád děláme testování a ti, co mají jít na PCR test, tak to trvá dlouho. Mezitím se nakazí další, je to složité. A když to neutne stát, tak někdo musí mít rozum, aby to přerušil," uvedl Dvořák.

Míní, že dvoutýdenní přestávka by mohla pomoci. "Slibuji si od toho, že v lednu budeme pracovat v normálním podmínkách," řekl. Podle něj musejí suplovat i práci hygieniků. "Máme tady jednoho zástupce, říkáme mu hlavní hygienik, který vede všechny ty komunikace s hygienou, posílání tabulek a údajů, dělá trasování a jedná s rodiči. A tam máte to spektrum od různých odmítačů až po útlocitné, není to ideální," dodal.

Jednoznačný názor na prodloužení vánočních prázdnin nemá ředitelka ZŠ Husova. "S ohledem na rodiče ne. Mají toho plné zuby a myslím, že pro ně by bylo těžké řešit hlídání děti, zejména mladších. Z tohoto pohledu by mi bylo rodičů líto. Na druhou stranu ve školách, a myslím si, že je to skoro všude stejné, je totální chaos. To není vzdělávání," řekla Lukeš Reindlová.

Také není spokojena s tím, jak dostávají údaje od hygieniků. "Volají s týdenním zpožděním, pak se děti nedostanou na testy, takže se do tříd vrací po karanténě po jednom a s dalším týdenním zpožděním. Do toho spadne ve třídě do covidu někdo znovu, takže se ta situace opakuje. Učitelé nevědí ráno, které dítě jim přijde, kolik jich bude ve třídě, kolik jich bude na distanční výuce doma," řekla. Učit za takového stavu je podle ní velmi složité. "Distanční výuka byla pro děti sociálně strašně špatně, ale z hlediska vzdělávání to byl řád a systém, tohle je chaos. Učitelé jsou nesmírně unavení, nevědí, jak to uchopit," dodala.

Liberecký hejtman Martin Půta (SLK) v pondělí uvedl, že chce ministru školství v demisi Robertu Plagovi (za ANO) a kandidátu na ministra Petru Gazdíkovi (STAN) navrhnout, aby přehodnotili dohodu o tom, že nebudou prodlužovat vánoční prázdniny. Plaga v pondělí přehodnocení svého odmítavého postoje odmítl. Gazdík uvedl, že to nemůže ovlivnit, protože zatím není ministr.

čtk