Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

První letošní novinkou Naivního divadla bude hudební inscenace Teď! o plynutí času pro děti od pěti let

24. 02. 2023 | 5:00

První letošní novinkou Naivního divadla v Liberci bude hudební inscenace "Teď!" o plynutí času, která je určená pro děti od pěti let. Premiéru bude mít v sobotu. Pro loutkový soubor půjde o nezvyklé představení. Inscenace, kterou režíruje umělecká šéfová Naivního divadla Michaela Homolová, je velmi netypickým počinem divadla, protože jde o divadelní koncert pro děti, řekl ČTK dramaturg divadla Vítek Peřina.

naivnidivadlo2ted
Foto: Artur Irma

Vytvořit takový divadelní koncert se podle něj rozhodli v souvislosti s dva roky starým hudebním projektem divadla nazvaným Jukebox, který je určený pro mládež a dospělé. "My jsme velmi zvědaví, jak na to budou děti reagovat, protože se jedná o sled písní, takže v něm nenajdou žádné dialogy, žádné situace, žádný příběh. Ten příběh je metaforicky uschován v textech písní, které jsou všechny na téma čas," dodal dramaturg.

Foto: Artur IrmaTexty pro hudební inscenaci napsal jeden z nejuznávanějších současných autorů pro děti Radek Malý. Naivní divadlo s ním spolupracovalo už před sedmi lety na inscenaci Čechy leží u moře, která vycházela z veršů Malého knihy Moře slané vody.

Foto: Artur Irma"Tentokrát čerpáme z celého jeho díla a především jsme Radka Malého požádali o písňové texty na míru zamýšlené inscenace. Ta vyvrcholí v onom kratičkém okamžiku, kdy se starý rok potkává s novým. Jelikož texty písní napsal jediný autor a všechny jsou navíc na jednotné téma - čas, oslovili jsme celkem osm různých tvůrců, aby jednotlivé písně zhudebnili, a náš divadelní koncert tak získal na hudební rozmanitosti. Všichni zvolení autoři hudby mají něco společného s tvorbou pro divadlo a s většinou z nich se diváci už v Naivním divadle potkali," uvedla Homolová.

Foto: Artur IrmaHudbu pro představení složili Ivan Acher, Matej Benko, Vítek Brukner, David Hlaváč, Martin Konvička, Marka Míková, Tomáš Procházka a Vojta Procházka. "Každá píseň je vlastně takovým divadelním klipem, protože výtvarník Kamil Bělohlávek každé téma písně nějakým způsobem výtvarně zpracoval a na to se mohou diváci těšit během písniček na jevišti, kterému dominuje velká točna," dodal Peřina.

Foto: Artur IrmaPo sobotní premiéře zhlédnou představení Teď! žáci základních a mateřských škol příští týden v pondělí. Další reprízy pro školy i veřejnost jsou vzhledem k účasti Naivního divadla na festivalech v Kanadě naplánované na polovinu března.

čtk