Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Psychiatrie liberecké nemocnice má nový denní stacionář a rozšíří i ambulantní péči. Přispěly evropské peníze

05. 11. 2019 | 13:36

Psychiatrie liberecké nemocnice má nově denní stacionář a plánuje i rozšíření ambulantní péči. Nové služby má v budově bývalé bývalého plicního oddělení, která je po rekonstrukci za 53 milionů korun. Většinu nákladů platila krajská nemocnice z evropské dotace. Nové prostory by měly zlepšit dostupnost psychiatrické péče v Libereckém kraji, řekl dnes při slavnostním otevření novinářům primář Centra psychiatrie nemocnice Jaromír Hons.

liberec nemocnice TvLKKNL2
Nemocnice Liberec, foto: Artur Irma

"Budeme poskytovat více ambulantní péče, která je hůře dostupná v regionu a začneme poskytovat i denní stacionární péči. Pacienti nebudou hospitalizováni, ale budou docházet do stacionářů, kde jim budou poskytované jak psychoterapeutické, tak i rehabilitační a sociální služby," řekl Hons. Ročně je podle něj na psychiatrii v Liberci hospitalizováno asi 700 lidí a v ambulancích vyšetří dalších 5000 lidí.

V takzvané budově I jsou po rekonstrukci kromě ambulancí a stacionáře dvě otevřené lůžkové stanice, každá s deseti místy. Na psychoterapeutické se budou léčit nemocní s úzkostnými poruchami a na adiktologické závislí na alkoholu. Léčebný režim pacientům umožní volný pohyb po budově. Pokoje jsou dvojlůžkové a připomínají hotelové pokoje, místo nemocničních lůžek jsou válendy. "Pacienti potřebují svůj ubytovací standard a komfort a dostatek intimity pro to, aby mohli řešit svoje problémy a absolvovat léčbu z plných sil," uvedl Hons.Nemocnice Liberec, foto: Artur IrmaChtějí dál odbourávat předsudky vůči lidem s psychickými poruchami, což se daří jen postupně. "Společnost není ještě úplně vzdělaná, aby respektovala duševní potíže některých nemocných. Stále má tendenci je vytlačovat nebo se ohraničovat vůči nim," řekl. I proto by od příštího roku měla jídelna v přízemí fungovat částečně jako kavárna pro příbuzné pacientů. "Aby se propojovaly populace zdravých a nemocných," dodal Hons.Nemocnice Liberec, foto: Artur IrmaDruhá nejstarší budova liberecké nemocnice z roku 1860 se opravovala od loňského jara v rámci evropského projektu za 150 milionů. Z pětipodlažní budovy v Husově ulici zůstaly jen obvodové zdi, jinak bude vše nové. Lepší zázemí mají pacienti i personál. "Stará budova skýtala větší sesternu, která ale sloužila i jako místnost pro jídlo, odpočinek, převlečení, cokoliv dalšího. Bylo to takové ústředí," uvedla vrchní sestra oddělení Martina Löffelmanová. V nové budově je to rozdělené.Nemocnice Liberec, foto: Artur IrmaSoučástí evropského projektu je ještě rekonstrukce původního sídla psychiatrie, budovy E. Skončit by měla do podzimu 2020 a mimo jiné by měla zlepšit komfort pro pacienty na uzavřených odděleních. Uzavřené stanice jsou nyní v náhradních prostorech v budově K, kde je kožní oddělení.

čtk