Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Radnice modernizaci bazénu připravuje od roku 2015. Městské sportoviště potřebuje opravu jako sůl

12. 07. 2021 | 8:14

Růst cen stavebních materiálů komplikuje léta připravovanou rekonstrukci městského plaveckého bazénu v Liberci. Některé materiály zdražily od začátku roku až na dvojnásobek, což může znamenat prodražení stavby o desítky milionů korun. Ještě před dvěma měsíci radnice počítala, že za rekonstrukci bazénu zaplatí bez DPH zhruba 700 milionů korun.

bazenLBtechnikastara
Zvenku liberecký bazén vypadá "jakž takž". Největší problém se skrývá v zákulisí, v zastaralé technologické části. Archivní foto

Město si teď nechalo náklady přepočítat a odhad se zvedl téměř o pětinu. ČTK o tom v pátek informoval mluvčí magistrátu Tomáš Tesař. TZ jsme otiskli v plném znění.

Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) tak město začne intenzivně hledat další varianty, jak nákladný projekt zaplatit. "Blížíme se k sumě kolem 820 milionů, nikdo navíc nedokáže odhadnout, jak se situace vyvine, ale hlavně, kdy a v jaké úrovni se současný růst cen zastaví. Proto musíme začít hledat další možnosti financování a ve správný čas vybrat nejvhodnější způsob, jak složitou rekonstrukci zaplatit," doplnil primátor.

Už dříve radnice oznámila, že se bude ucházet o dotaci ze státem zřízené Národní sportovní agentury (NSA). Tam chce získat maximální možnou podporu. Zkusit chce město i další dotační programy. Hlavní část investice bude ale krýt úvěrem na deset až 15 let. "Jakou cestou budeme bazén nakonec financovat, je bohužel stále nejasné, protože faktorů, které konečnou cenu rekonstrukce do jejího zahájení v příštím roce ovlivní, se objeví ještě celá řada. Hodně bude záležet i na tom, jak budeme úspěšní s žádostmi o získání dotačních peněz," řekl náměstek primátora Zbyněk Karban (ANO).

Liberecký plavecký areál na Tržním náměstí postavili podle návrhu architekta Pavla Švancary v polovině 80. let minulého století. V areálu jsou tři bazény včetně padesátimetrového, dva tobogany, vířivky, skluzavka, sauny, Kneippův chodník a další atrakce. Před pandemií ho ročně navštěvovalo 350.000 až 400.000 lidí.

Radnice modernizaci areálu připravuje od roku 2015. Městské sportoviště už opravu nutně potřebuje. Důležitá technologická zařízení dosluhují, střechou zatéká. Nevyhovující je i zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje. Práce by měly začít v příštím roce a potrvají půldruhého roku. Po dobu rekonstrukce bude moci zůstat v provozu jen 25metrový bazén v přístavbě vybudované před devíti lety.