Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ranním ptáčatům předvedou luxusní podívanou noční lekníny, které se zhruba v 10 hodin zavřou

04. 08. 2024 | 5:44

Nenechte si ujít podívanou, kterou v liberecké botanické zahradě nabízí Pavilon L a přilehlá expozice mokřadů. Ranním ptáčatům předvedou luxusní podívanou noční lekníny, které jsou k vidění přibližně do 10:00, po té své krásné květy zavírají. Vystřídají je denní lekníny, kterých máme k vidění opravdu mnoho, informuje BZ na svém facebookovém profilu.

lekBZ3a
Foto FB Botanická zahrada Liberec

Věděli jste, že liberecká botanická zahrada má jednu z nejpočetnějších veřejně přístupných sbírek leknínů v republice? A víte čím to může být?

Lekníny jsou rostliny, které vyžadují mnoho času. Jsou tak překrásné, že se jimi musíte pořád kochat Druhý aspekt náročnosti jsou vysoké nároky na prostor. Běžný menší leknín potřebuje ke svému životu přibližně 4m2 prostoru. Viktorie královská vyžaduje až 10m2. Proto v našem expozičním skleníku vodních rostlin můžeme mít vystaveno "pouze" 8 exponátů. Nezapomeňte, že viktoriemi se můžete potěšit také v Pavilonu E Neotropis.

Foto: FB Botanická zahrada Liberec

V našich sbírkách najdete unikátní kousky. Ať už je to již zmiňovaná viktorie královská (Victoria amazonica) - největší vodní rostlina světa nebo naopak Nymphea thermarum - leknín, který reprezentuje nejmenší možnou velikost leknínů. Jeho pěstování je poměrně náročné, proto jsme jednou z mála zahrad v Evropě, kde můžete tento ohrožený druh leknínu vidět.

Svět vodních rostlin je fascinující. Posadťe se na jednu z našich laviček v expozici mokřadů a potěšte se pohledem na všechny možné velikosti a barvy překrásných květů akvatických rostlin a faunou, která kolem naší vodní expozice žije.

Pokud Vás téma vodních rostlin zajímá, nezapomeňte si zarezervovat své místo na komentované prohlídce Lekníny - překrásné živoucí fosílie, která proběhne ve čtvrtek 8.8. od 17:30 a bude pravděpodobně jedna z posledních na toto téma.

Zdroj: FB Botanická zahrada Liberec