Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rok se s rokem sešel a je tu opět sbírka vánočních ozdob a dekorací na podporu lidí s rakovinou a jejich rodin 

27. 09. 2022 | 13:22

Liberecké Centrum Amelie bude znovu sbírat vánoční ozdoby, výtěžek z jejich prodeje pak pomůže nemocným s rakovinou a jejich rodinám. Benefiční sbírka začne v pondělí 3. října, koná se počtvrté. Na pomoc nemocným se v minulých ročnících podařilo vybrat přes 100.000 korun, s každým rokem podpora roste, řekla dnes ČTK koordinátorka centra Petra Kuntošová.

amelie1
Foto: Amelie

Sběrná místa pro ozdoby a dekorace:

Centrum Amelie Liberec – KN Liberec, Husova 357/10 (budova U, 1. patro), Liberec

Krajská vědecká knihovna v Liberci – Rumjancevova 1362/1, Liberec

Drogerie Jasmín – Masarykovo náměstí 280, Mnichovo Hradiště

Zapojit se podle ní může každý, kdo daruje vánoční ozdoby či dekorace, nebo si je následně koupí.

"Sbírkou a následným prodejem vánočních předmětů se snažíme, stejně jako v minulých letech, zajistit bezplatné služby pro nemocné a jejich rodiny. Udržení bezplatných služeb je pro nás prioritou, aby k nim měli přístup i ti, kteří si je sami nemohou dovolit. Nejistota do budoucna je pro nás ovšem hodně náročná. Již nyní se potýkáme se snížením příjmů z veřejných zdrojů i od komerčních dárců a je předpoklad, že se situace bude nadále zhoršovat," doplnila Kuntošová.

Předměty do sbírky mohou lidé až do 30. listopadu přinést přímo do Centra Amelie v Krajské nemocnici Liberec, do Krajské vědecké knihovny v Liberci nebo také do Drogerie Jasmín v Mnichově Hradišti. Prodávat je pak budou dobrovolníci u stánku v libereckém OC Forum od 9. do 15. prosince. "Získané peníze nám pomohou s udržením služeb jako je sociální poradenství či psychologická podpora. Ty jsou pro nemocné s rakovinou a jejich blízké důležitou součástí péče, kterou bohužel není reálné vždy získat v samotných zdravotnických zařízeních," řekla Kuntošová.

Psychosociální pomoci onkologicky nemocným a jejich blízkým se Centrum Amelie věnuje od roku 2006. Výtěžek sbírky ale podle Kuntošové pomáhá financovat také nejrůznější aktivizační činnosti pro nemocné jako například plavání či zdravotní cvičení. Letos v létě zahájilo centrum také nový dobrovolnický program ve spolupráci s Krajskou nemocnicí Liberec, který má pomoci zpříjemnit pacientům pobyt v nemocnici. "Cílem sbírky je proto také informovat veřejnost o fungování Amelie v Liberci,“ dodala koordinátorka projektu.

Jak velkou pomocí je práce centra pro nemocné, potvrdila ČTK paní Helena. Spolu s nemocnou dcerou nejprve v roce 2017 využily sociální poradenství. "Navštěvujeme i další aktivity - trénink paměti, vycházky či plavání. Důvodem našich stálých návštěv je setkávání se s lidmi s podobným onemocněním, kteří mají chuť dělat něco pro sebe a díky Amelii se tak zapojovat do běžného života. Díky těmto aktivitám se udržujeme v dobrém zdravotním a duševním stavu. Zároveň nás to obohacuje a pomáhá zvládat různá úskalí s touto nemocí spojená," dodala Helena.

čtk