Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

S likvidací velké skládky u letiště pomáhají odsouzení z Vazební věznice Liberec

12. 07. 2023 | 13:37

Liberec za pomocí vězňů z místní věznice postupně likviduje velkou černou skládku v lesíku u letiště, kde bývalo stanové městečko lidí bez domova a závislých na drogách. Nyní je toto místo po předchozím požáru opuštěné. Na území stotisícového města jde asi o největší černou skládku, zlikvidovat se ji zatím podařilo zhruba z třetiny. Sesbírané odpady zaplnily dosud šest kontejnerů. ČTK to řekla mluvčí radnice Jana Kodymová.

skládka lb1 img 20230621 092507
Foto - zdroj: www.liberec.cz

V lesíku u letiště zřejmě žilo až 12 lidí, měli zde improvizované přístřešky, umyvadla, zemní vanu, několik kamen. "Je tam všechno možné, od kusů nábytku, přes nádobí, po elektrospotřebiče nebo hračky. Hodně drobného odpadu, a ještě k tomu celá plocha zřejmě vyhořela. Našly se tam i různé typy dokladů – parkovací karty, nejrůznější věrnostní karty do obchodů nebo kreditní karta. Našlo se zde i mnoho injekčních stříkaček," řekla Kodymová.

V Liberci to není jediné místo, kde městu při úklidu pomáhají vězni z místní vazební věznice. "V letošním roce se již několik desítek odsouzených podílelo například na čištění koryta a propustí Jizerského potoka, dalším čištění prostoru budoucího lesoparku ve Fibichově ulici nebo plošného úklidu včetně likvidace několika starých ležení od lidí bez domova v Ruprechtickém lesíku," uvedla mluvčí radnice. Vězně využívá radnice i při rekonstrukci dětského hřiště v Kateřinkách.

čtk