Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sdružení TULIPAN chystá ve škole v Rychnově u Jablonce Festival duševního zdraví

21. 08. 2024 | 17:18

Besedy na téma "Jak zvládnout stres při přijímačkách" nebo "Jak zvládnout sebepoškozování" nabídne žákům vyšších ročníků Festival duševního zdraví, který připravuje liberecké Sdružení TULIPAN ve spolupráci se Základní a mateřskou školou v Rychnově u Jablonce nad Nisou. Celodenní program určený nejen žákům z druhého stupně, ale také pedagogům, rodičům a široké veřejnosti je pilotní, sdružení ho chce nabídnou i dalším školám v kraji. Novinářům to dnes za TULIPAN řekla Michaela Svoboda.

studenti3
Ilustrační foto

Rychnovská škola má zhruba 480 žáků, se sdružením spolupracuje od jara. Škola má podle speciální pedagožky Lucie Javůrkové vysoký podíl děti se speciálními vzdělávacími potřebami, přibývá ale problémů, které řeší i další děti. Přibylo podle ní třeba případů sebepoškozování. "Některé děti jsme měli hospitalizované i na psychiatrii, často řešíme třeba úmrtí v rodině, to se taky promítá do jejich psychického stavu, máme hodně děti, které jsou v pěstounské péči, což je specifikum naší školy," doplnila.

Podle ředitele Marka Zikla problémů přibývá, ale odborníků, kteří jsou schopni pomoci, je nedostatek. Spolupráce se sdružením je tak pro školu šance, jak žákům, ale také třeba pedagogům ohroženým syndromem vyhoření, pomoci. Problémy se šikanou, sebepoškozováním, návykovými látkami nebo záškoláctvím nejsou podle ředitele jen na rychnovské škole. Jsou ve všech školách, někde jsou latentní a nechtějí o nich mluvit, rodiče je taky někdy nechtějí zveřejňovat. V Rychnově se je ale snaží řešit, i proto chystají na 26. září festival.

Festival duševního zdraví se bude věnovat vážným tématům, měla by to ale být hlavně zábava, slibují organizátoři. "Prevence nemá být nuda. My nechodíme do školy s tím, že si tam stoupneme a přednášíme a odcházíme a už se s dětmi nikdy neuvidíme. Snažíme se, aby si to užily, aby to pro ně bylo uvolňující. Snažíme se na besedách, na workshopech, i u nás v komunitním centru, vytvářet bezpečný prostor, aby mohly děti přijít, svěřit se a nemít strach," řekla Svoboda.

Ve škole tak budou připravené besedy a workshopy, chybět nebude třeba relaxační místnost, vyzkoušet bude možné řízenou meditaci, dozvědět se něco o muzikoterapii nebo arteterapii, děti a rodiče si ale mohou také promluvit o problémech s odborníky. Dopolední program bude určený hlavně dětem, odpoledne pedagogům, pro něž je připraven workshop zaměřený na prevenci vyhoření. V odpoledním programu bude kromě jiného pro rodiče připravena beseda na téma "Jak podpořit své dítě, které je ve stresu z přijímaček".

Občanské sdružení TULIPAN slaví letos 20 let. Vzniklo jako sdružení rodičů handicapovaných dětí. Dnes provozuje chráněné dílny v Liberci, Jablonci nad Nisou, Semilech a Novém Městě pod Smrkem, ale také například chráněné bydlení pro desítku postižených a další služby zaměřené na lidi s duševním onemocněním, případně s kombinovaným postižením. Sdružení se začalo zaměřovat také na aktivizační služby pro rodiny s dětmi, na sociální rehabilitaci a stále více také na duševní zdraví.

čtk