Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sedm vybraných klubů v Liberci si rozdělí skoro sedm milionů, opozici to vadí

25. 05. 2023 | 20:14

Liberečtí zastupitelé dnes schválili rozdělení skoro sedmi milionů korun na mládež sedmi vybraným sportovním klubům. Opoziční LOL tento postup považuje za netransparentní, neúspěšně navrhovala krácení dotací a vypsání otevřené výzvy, která bude mít jasně daná kritéria. Náměstek primátora Petr Židek (ODS) kritiku opozice odmítl, řekl, že ve výběru vždy hraje roli i subjektivní názor.

stolní tenis 277582525 7498638796843632 3505066253749957371 n
Foto: SKST Liberec

"My jsme se rozhodli podpořit kluby stejným způsobem, jako jsme to udělali v loňském roce," řekl náměstek. Podle něj vycházejí i z toho, jaké kluby z Liberce podporuje Liberecký kraj.

Program města je určený na podporu mládeže významných sportovních klubů, způsob jejich výběru dnes kritizovala hlavně opoziční zastupitelka a bývalá reprezentantka v běhu na lyžích Zuzana Kocumová (LOL). "Pravidla jsou nastavená povšechně. Splňují je i další kluby, neměly ale šanci se tam dostat," řekla zastupitelka. Vadí ji, že mezi podpořenými není atletický ani plavecký klub, které podle ní reprezentují Liberec i na mezinárodní scéně. Kocumová také míní, že není složité stanovit přesně daná kritéria podle toho, jakých úspěchů kluby či jednotlivci dosahují. "Vadí mi, že to je uzavřená skupina, do které nemají ostatní možnost se dostat," řekla.

Podle Židka to ale neznamená, že by kluby nezařazené do tohoto dotačního programu nemohly dostat od města peníze třeba formou individuální dotace. "Jednám se všemi, kteří za mnou přijdou a probíráme možnosti dotací. Mají možnost si zažádat. Nikdy ale nebude dostatek peněz na to, abychom dali všem to, co by chtěli. Vždycky to bude o nějakém politickém rozhodnutí, které je založeno na nějakém subjektivním pohledu," dodal.

Sedm klubů si rozdělí 6,85 milionu korun. Po 2,5 milionu korun dostanou mládežnické oddíly hokejových Bílých Tygrů a fotbalového Slovanu Liberec, milion volejbalová TJ Dukla Liberec, půl milionu florbalisté z FBC Liberec, čtvrt milionu volejbalový klub TJ VK Dukla Liberec a po 50.000 Kč stolní tenisté z SKST Liberec a Futsalový klub zlej se(n).

Zastupitelé dnes schválili i rozdělení peněz z každoročního dotačního programu na podporu pravidelně sportujících dětí. V něm radnice peníze rozděluje mezi kluby na základě jejich výdajů a velikosti členské základny a čerpat z něj mohou i ty zařazené do speciálního programu významných klubů. Třeba hokejoví Tygři z něj dostanou na 333 dětí dalších 666.000 Kč.

Letos mohly kluby získat z tohoto programu na jedno pravidelně sportující dítě až 2000 korun, loni bylo maximem 1000 Kč. V prvním kole uspělo 58 sportovních klubů a spolků. Mezi ně město rozdělí 14,85 milionu korun, dotace jsou na 8027 sportujících dětí. V programu je k dispozici ještě 4,15 milionu. "S ohledem na to, že kolem 20 klubů si podalo žádost, která nebyla úplně v souladu s podmínkami, nebo jim chyběly nějaké detaily, nějaká doplnění a my nechceme, aby kluby trpěly tím, že měly nějaký drobný formální nedostatek, tak jsme se rozhodli, že pro ně vyhlásíme druhé kolo této výzvy," dodal Židek.

čtk