Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Seniorské Centrum RoSa se proměnilo v džungli, obyvatelé pořádali první módní přehlídku

12. 08. 2023 | 10:19

Vítejte v džungli – tak nazvali senioři z libereckého Centra RoSa svoji první módní přehlídku. Ojedinělá akce měla pobavit a ukázat, že se i lidé ve vyšším věku chtějí společensky bavit. Na červený koberec vyšlo ve čtvrtek 10. srpna, zhruba dvacet zralých modelek a modelů, aby předvedli oblečení inspirované džunglí. Nejstarším modelem se stal liberecký malíř Jiří Sklenička Zderazský, kterému je 89 let. Patrony prvního ročníku byli herci a partneři Eva Hrušková a Jan Přeučil. Čestným hostem přehlídky byla liberecká zpěvačka Marie Rezlerová. Akce se konala na prostranství před Rezidencí RoSa a byla zdarma přístupná veřejnosti.

rosa Centrum RoSa Liberec, módní přehlídka, zakladatelka RoSy Anna Ježková a patron přehlídky herec Jan Přeučil s modelem
Centrum RoSa Liberec, módní přehlídka, zakladatelka RoSy Anna Ježková a patron přehlídky herec Jan Přeučil s modelem

„Módní přehlídky pravidelně pořádáme již několik let v pražské RoSe a patří mezi nejoblíbenější akce roku. Scházejí se při ní celé rodiny, baví se obyvatelé i návštěvníci, kteří přicházejí. A to je na tom vlastně to nejlepší, naplňuje se myšlenka propojení generací, a i děti a příbuzní seniorů vidí, jak jsou jejich rodiče či prarodiče spokojení. Věřím, že stejný zážitek budou mít i obyvatelé Liberce a všechny je tímto zvu,“ říká Anna Ježková, zakladatelka Rezidence a Centra RoSa. Součástí akce bude také tombola, kde mohou návštěvníci vyhrát například poukázky do Aquaparku Babylon nebo restaurace nakraji.

Centrum RoSa Liberec, módní přehlídka - modelkyModely ve stylu džungle vynesli modelky a modelové ve věku 60+. Nejstarším z nich byl obyvatel RoSy devětaosmdesátiletý liberecký malíř Jiří Sklenička Zderazský, který přiznal, že je akce pro něj výzva, protože nikdy oblečení nepředváděl: „Já a manekýn? Je mi skoro 90 mám vystouplý žaludek a hruď, hubená lýtka a v prstech protézu, nedovedu jít správně po chodníku natož po molu!,“ glosoval s vtipem svoji účast před akcí roku a připomněl, že ve zvířecí říši se sameček čepýří, zatímco samička je skromná, u lidí je to naopak – přesto se rozhodl na červený koberec vyjít. „Samička se předvádí až je to hanbaté, nejen na módní přehlídce, ale i venku a při špatném počasí. Naproti tomu sameček chodí v omšelých kalhotách šedém sáčku a někdy se ani nemyje. V podstatě proto náš textilní a konfekční průmysl stagnuje, a to je potřeba změnit,“ uzavřel liberecký rodák.

Centrum RoSa Liberec, herečka Eva Hrušková s nejstarším modelem Jiřím SkleničkouPatrony akce byli herečka Eva Hrušková a herec Jan Přeučil, kteří přiznali, že je móda baví. „Líbí se mi, když jsou lidé hezky upravení. Člověk se hned cítí lépe, zdá se svěžejší a zdravější,“ říká herec Jan Přeučil a Eva Hrušková ho doplňuje: „Spolu se v módě pouštíme do větších dobrodružství. Myslím, že mám dobré oko, takže Honzíkovi sestavuji mnohem odvážnější kombinace, se kterými je pak spokojený. I takový malinkatý detail jako je kapesníček v kapsičce u saka, hraje významnou roli. Může outfit pozvednout nebo potopit,“ radí s úsměvem Eva Hrušková.

Centrum RoSa Liberec, módní přehlídka, Jan Přeučil, patron přehlídkyZáštitu nad akcí převzaly radní Libereckého kraje Květa Vinklátová, náměstkyně primátora pro sociální záležitosti statutárního města Liberce Martina Teplá a předsedkyně správní rady Nadace Krása pomoci Taťána Kuchařová.

TZ/Hana Tietze