Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Severočeské muzeum v Liberci se po tříleté rekonstrukci otevře 28. prosince jen virtuálně

15. 12. 2020 | 18:16

Téměř po tříleté rekonstrukci se Severočeského muzeum v Liberci otevře 28. prosince jen virtuálně. Důvodem jsou protikoronavirová opatření. Zájemci budou moci slavnostní otevření sledovat on-line na facebooku a youtube kanále muzea. ČTK dnes o tom za muzeum informovala Dana Filipová.

muzeum nové mad 119679091 3241466082617736 4048751994754724750 o
Foto: Mad

"Součástí dlouho očekávaného otevření bude také slavnostní odhalení soch lvů na vstupním schodišti, které jsou dílem známého českého umělce Jaroslava Róny," uvedla Filipová. Přímý přenos začne v pondělí 28. prosince od 17:00, komentovaná prohlídka zrekonstruovaných prostor muzea s jeho ředitelem Jiřím Křížkem o půl hodiny později.

Muzeum je zavřené od ledna 2018 kvůli modernizaci vnitřních prostor i expozic za 143 milionů korun. V rozlehlé budově z konce 19. století jsou vyměněné podlahy, repasovaná okna a dveře, nové jsou rozvody elektřiny, klimatizace i zabezpečovací a požární systémy. V přízemí je recepce nově ve vestibulu a v prvním patře jsou jinak vytvořené expozice. Až na čtyři historické vitríny jsou v muzeu všechny nové.

Uvnitř budovy je nová přírodovědná expozice Doteky severu o krajině a přírodě Jizerských hor a Frýdlantska, nová galerie FOG zaměřená na uměleckou a historickou fotografii a expozice nazvaná Krása + Užitek, která by se měla zařadit mezi nejrozsáhlejší muzejní prezentace uměleckých řemesel v ČR. Hotová je i proměnná výstava Liberec kontra Reichenberg o vývoji zdejší architektury, výstava českého typografa a výtvarníka Rostislava Vaňka a stálá expozice Liberecké fragmenty.

čtk