Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Skončily České akademické hry 2024. Pořadatelská Technická univerzita získala 20 medailí a je pátou nejúspěšnější

01. 07. 2024 | 16:15

Dozněl poslední vítězný potlesk a dvě desítky sportů Českých akademických her 2024 rozprostřených do pěti soutěžních dnů znají své vítěze. Dvaadvacáté hry pořádala po deseti letech Technická univerzita v Liberci a ziskem 20 medailí patří k páté nejúspěšnější univerzitě. Sportovci z TUL vybojovali 5x zlato, 6x stříbro a 9x bronz.

CAHPrvní zlato pro TULku vybojoval tým pohybových skladeb. Foto KTV FP TUL
První zlato pro TULku vybojoval tým pohybových skladeb. Foto KTV FP TUL

Medaile pro TUL v kolektivních sportech:

Fotbal muži – 3. místo

Florbal muži – 3. místo

Futsal muži – 3. místo

Volejbal ženy – 2. místo

Pohybové skladby – 1. místo

Medaile pro TUL v individuálních sportech:

Plavání:

Grusová Tereza

50 m znak – 1. místo

100 m znak – 2. místo

50 m volný způsob – 3. místo

Plavání s ploutvemi:

Svobodová Barbora

50 m PP – 3. místo

100 m PP – 3. místo

200 m PP – 2. místo

Lezení na obtížnost:

Tužová Natálie – 2. místo

Šerm:

Veronika Bieleszová – 1. místo

Stolní tenis:

Stránská Anna – 3. místo dvouhra ženy

Stránská Anna, Zeman Lukáš – 3. místo smíšená čtyřhra

Atletika:

Kolín Jakub, Synáček Petr, Špetlík Vojtěch, Zajíček Jakub – 1. místo 4 x 400 m

Zajíček Jakub – 3. místo 400 m

Kolín Jakub – 2. místo 800 m

Veigertová Gabriela – 2. místo 3000 m

Petr Synáček – 1. místo 400m překážky

Na letošních hrách se postupně vystřídalo 1600 sportovců z 38 vysokých a vyšších odborných škol ve 21 sportech, a ve 120 disciplínách. Nejúspěšnější byli studenti a studentky Univerzity Karlovy v Praze. Druhé místo obsadil výběr Masarykovy univerzity a na třetím místě se umístilo České vysoké učení technické v Praze. „Pořadatelská Technická univerzita v Liberci obsadila krásné páté místo. Je to pro sportovce TUL historický úspěch, poslední roky jsme na Českých akademických hrách končili tak na 14., 15. místě. To je výrazný posun a ještě k tomu na domácí půdě," uvedl Jan Charousek, předseda organizačního výboru Českých akademických her 2024 a dodal: "České akademické hry byly počtem sportujících největší sportovní událostí v Libereckém kraji posledních let. Sportovkyně a sportovci TUL rozhodně ostudu neudělali a věřím, že my jako organizátoři také ne.“

Sportovci zápolili ve 21 sportech. Nemohly chybět tradiční atletické či plavecké závody ani sportovní hry a na programu byl i šplh na laně. Tento sport slavil výročí 100 let od zisku první zlatné medaile z Olympijských her v Paříži, kterou vybojoval Bedřich Šupčík.

V Liberci se také představila řada reprezentantů a reprezentantek. „Z letošních Českých akademických her mám velkou radost. Počasí vyšlo skvěle, celý organizační tým tikal jako hodinky a díky tomu si sportovci mohli užívat všechny soutěže naplno. Je skvělé, že si na této akci mohou výkonnostní sportovci porovnat své síly s profesionály. Velice mě také těší, že nedošlo k žádným vážným zraněním,“ zhodnotil předseda letošních her Jan Charousek.

„Organizace byla opravdu skvělá, perfektní bylo i zázemí,“ pochválila organizátory dvaadvacetiletá reprezentační šermířka Veronika Bieleszová, jež pro Technickou univerzitu v Liberci vybojovala zlato. V kordu suverénně vyhrála všech devět zápasů. „Jsem po turnaji hodně unavená, ale mám velkou radost. O to větší, že jsem zvítězila na své domovské univerzitě. Jsem moc ráda, že jsem mohla reprezentovat TULku a přinést jí zlatou medaili,“  zhodnotila svůj čerstvý úspěch tato juniorská mistryně Evropy z roku 2020, vítězka Světového poháru v šermu v sezóně 2020/2021 a držitelka bronzové medaile z mládežnické olympiády v Buenos Aires 2018.

Zlato vybojoval ještě tým TUL v soutěži pohybových skladeb, plavkyně Tereza Grusová v závodu na 50 m znak, štafeta mužů 4 x 400 ve složení Jakub Kolín, Petr Synáček, Vojtěch Špetlík, Jakub Zajíček. Atlet Petr Synáček získal také 1. místo v překážkovém běhu na 400 m.

„Počty registrovaných jednotlivců a týmů byly v pokoronavirovém období rekordní, bylo zhruba o 200 až 300 přihlášených sportovkyň a sportovců více než v předchozích ročnících. Je to snad dobrý signál, že tu existuje stále hodně mladých lidí, které sport baví a pro které je aktivní pohyb běžnou součástí jejich života,“ zmínil vedoucí katedry tělesné výchovy a sportu Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL (FP) Lukáš Rubín.

Úspěchu akce pomáhaly desítky dobrovolníků a dobrovolnic

Lukáš Rubín poděkoval také všem 73 studentkám a studentům zejména z 1. a 2. ročníku studijního programu sport se zaměřením na zdravý životní styl, kteří organizátorům s akcí dobrovolně vypomáhali. „Bez nich by se akce v takovém měřítku nedala zrealizovat. Věřím, že podobné akce jako České akademické hry mají i motivační potenciál pro další studentky a studenty nebo pro ještě mladší ročníky k tomu, aby vydržely u aktivního pohybu nebo aby s ním začali,“ doplnil Lukáš Rubín. Zároveň v této souvislosti připomněl, že absolventky a absolventi studijního programu sport se zaměřením na zdravý životní styl jsou teoreticky i prakticky dobře vybaveni k tomu, aby dokázali další generace podporovat k aktivnímu pohybu a celkově zdravému životnímu stylu. „Nyní intenzivně pracujeme na přípravách navazujícího magisterského studijního programu s tímto zaměřením,“ řekl Lukáš Rubín.

V lezení na obtížnost získala Natálie Tužová z TUL 2. místo. Foto  TV FP TUL

Děkan FP Aleš Suchomel vyzdvihl především perfektní sportovní zázemí univerzity. „Hry byly pořádným křtem nově zrekonstruovaných sportovních hal a také celého týmu katedry tělesné výchovy a sportu s jejím novým vedoucím. Haly i tým obstály na jedničku a ČAH tak byly perfektní. Patří se v tomto ohlédnutí poděkovat vedoucímu katedry Lukáši Rubínovi, předsedovi organizačního výboru her Janu Charouskovi a celému týmu katedry tělesné výchovy a sportu včetně dobrovolnic a dobrovolníků z řad studentů naší univerzity,“ zmínil děkan Aleš Suchomel.

Veronika Bieleszová získala v šermu kordem 1. místo. Foto Adam Pluhař

Poděkoval také všem sportovkyním a sportovcům nejen z naší univerzity za to, že u nás soutěžili a přispěli tak k velké účasti a ke krásné atmosféře celých her. „Hry také byly velmi příjemnou sportovní oslavou 70. narozenin naší katedry tělesné výchovy a sportu i Technické univerzity v Liberci,“ doplnil děkan Aleš Suchomel. Rovněž ocenil, že se na pořádání tak výjimečné sportovní události finančně podílel také Liberecký kraj.

TUL/Adam Pluhař